Kayseri: Erciyes Dağı

Jeolojik araştırmalara göre yaklaşık 1 Milyon yaşında olan Erciyes, Kayseri’nin 25 km güneyinde yer alan, sönmüş volkanik bir dağdır.

Adını Roma imparatorluğu zamanımda eski yunanca ‘Argaeos’ kelimesinden alan Erciyes Türkiye’nin en güzel ve görkemli dağlarından birisidir.

Kapadokya’nın antik bölgesi içinde yer alan Erciyes, 3917 metre yüksekliği ile İç Anadolu’daki en yüksek dağ olup, Toroslar’ın güney uzantısı olan Anti-Toros Dağları’nın en yüksek zirvesi olarak kabul edilir ve Avrasya’daki Alp kuşağına aittir. Erciyes, Bulutları delen zirvesi, tepesinden eksik olmayan karı ve insana ilahi duygular sunan azametiyle Kayseri’nin kalbi gibidir.

Kayseri’nin MÖ 4000’lere uzanan tarihi içerisinde hüküm süren Hitit, Frig, Pers, Kapadokya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarının tamamında Erciyes şehrin ve bölgenin sembolü olmuştur.

Uzun yıllar kayak tutkunlarının vazgeçilmezi olan Erciyes Dağı Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Erciyes Master Projesi’ kapsamında devasa yatırımlar ile dünyanın sayılı, Türkiye’nin en gelişmiş ve büyük kış sporları ve turizm merkezi haline dönüşmüştür.

Erciyes, Alpler standardında en yeni liftleri ve teknik imkânlarıyla, son teknoloji teleferik sistemleriyle saatte 26.750 kişi taşıyarak kayakçıların teleferik kuyruğuna girme ve zaman kaybetme dezavantajını ortadan kaldırıyor. Erciyes’te Dağ’ın 25 km’lik alanı içerisinde bulunan 2’si gondol, 19 adet mekanik tesis ağı misafirlerine çok farklı noktalarda kayak yapma imkânı sunuyor.

Erciyes’te on-pist ve off-pist olmak üzere toplam 102 km uzunluğunda Alp’ler standardında bir biriyle bağlantılı 34 farklı kayak pisti bulunuyor. Bu pistlerin 70 Km’lik kısmı her gün kayakseverler için snowtruck’larla eziliyor ve düzenleniyor. Farklı zorluk derecelerindeki (siyah – kırmızı – mavi) pistleriyle, kayak tutkunlarına 2200 m – 3400 m irtifada zirveye en yakın kayak deneyimini sunuyor.

Erciyes Kayak Merkezi’ne Develi Kapı, Tekir Kapı, Hisarcık Kapı ve Hacılar Kapı olmak üzere dört farklı giriş noktasından giren kayakçılar diğer noktalara kayarak ulaşabiliyor ve dilerse gün boyu bir kez kaydığı pisti tekrar kullanmadan farklı heyecanlar tadıyor.

Türkiye’deki en gelişmiş suni karlama sistemiyle kar yağmasa dahi kar üreterek sezon boyu pistlerin açık tutulduğu Erciyes, esintili ortamıyla da dünyanın en iyi snow kite (paraşüt kayağı) pistlerine sahip. Erciyes coğrafi konumu itibariyle de “Dünyanın En Merkezi” konumundaki kayak merkezi.

Türkiye’ye dünyanın dört bir yanından uçak seferleri bulunuyor ve İstanbul’dan da Kayseri’ye her gün 15 tarifeli uçuşla oldukça ekonomik ve yüksek konforda ulaşılıyor. Erciyes’in İstanbul’a olan 1 saatlik uçuş mesafesi Erciyes Kayak Merkezi’ni yerli ve yabancı turistler açısından oldukça cazip kılıyor.

Diğer yandan Erciyes, Kayseri Hava Limanı’na 25 dakika, Kayseri şehir merkezine 20 dakika ve Kapadokya’ya 45 dakika uzaklıkta bulunuyor. Şehir merkezinden duble yol ile Erciyes’e otoban konforunda ulaşım sağlanabiliyor.

Ayrıca volkanik Erciyes Dağı’nın kendi lavlarından oluşan Kapadokya’ya ve Kayseri şehir merkezine yakınlığı kış tatilinin yanı sıra kültür turu yapmak isteyenlere de avantaj sağlıyor. Erciyes’te kayak yapan bir turist sporun yanı sıra Erciyes’in pistlerine sadece 1 saatlik mesafede bulunan Kapadokya’da kültür turizmine de vakit ayırma avantajını tadıyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir