Kayseri: Derebağ Şelalesi Tabiat Parkı

Derebağ Şelalesi Tabiat Parkı; Kayseri’nin Yahyalı İlçesi, Derebağ Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. 

Kayseri’ye 93 km Yahyalı’ya 10 km uzaklıktadır. Derebağ Şelalesi, yayvan akışlı kaynak çağlayanlardan biri olup 30 m yüksekliğindedir. İki mağara içinden çıkan temiz ve berrak kaynak suları daha sonra dar bir vadiden akarak Yahyalı’ ya ulaşır.

Derebağ şelalesi sahip olduğu doğal güzellik ve bitki örtüsü nedeniyle geçmişten bu güne kadar rekreasyon alanı olarak kullanılmaktadır. Özellikle Yahyalı ilçesi halkının rağbet ettiği bir rekreasyon alanıdır. Gerek Derebağ Şelalesini görmek gerekse piknik yapmak için yaz aylarında yoğun talep olmaktadır.

Sahada dereye yakın kesimlerde Meşe, Söğüt, Çınar, Akasya, Ceviz, ve bazı çalı türleri. Tepelerin yamaçlarında ise Boylu Ardıç, Katran Ardıcı, Adi Ardıç ve daha çok bozkır (step) bitkileri yer yer göze çarpmaktadır. Tepelere yaklaştıkça ve kayalık kesimlerde Geven, Mavi Çiçekli Adaçayı, Çoban Yastığı, Karamuk Çalısı, Sığır Kuyruğu ve Dağ Yastığı gibi ot ve çalı formlu dikensi türler hakim olmaktadır.

Alanda Yaban Keçisi, Vaşak, Kurt, Yabani Tavşan, Çakal ve Tilki gibi memei türler yanında Kaya Kartalı, Şahin, Doğan, Delice, Kuzgun, Sarıgagalı Dağkargası, Akkuyruksallayan, Baştankara, İbibik, Alakarga, Kınalı Keklik ve Karatavuk gibi türlerde gözlemlenmektedir. Sürüngenlerden Tosbağa, İnce Parmaklı Keler, Geniş Parmaklı Keler, adi Bukelemun, Kör Yılan ve Mahmuzlu Yılanda gözlenir.

 

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir