Karaman: Yeşildirek Mağarası

Yeşildirek Mağarası; Karaman’ın Sarıveliler İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Mağaranın uzunluğu 750 metredir. Özel araçlarla gidilebilir.

Doğal süreçler sonucunda oluşmuş yer altı oyuğu olan mağaralar dünya genelinde turizm türlerinin gelişmesi kapsamında turizme açılmış ve turist sayısında artışlar kaydedilmiştir.

Jeolojik özellikleri sayesinde mağara oluşumu açısından zengin olan ülkemizde bu konuda önemli yerlerden biri Karaman’dır. Kalkerli karstik arazi içerisinde açılmış uzun tipli olan Yeşildirek Mağarası’nın uzunluğu 750 metredir.

Doğal bir tepenin güney yamacında yer alan giriş çok geniş olmayıp dar, zaman zaman genişleyen bir koridor halinde devam eden mağara içerisinde bol miktarda sarkıt ve dikit oluşumu bulmaktadır.

Ortalardaki bir bölümde temiz bir kaynak su yer almaktadır. Kireçtaşı oluşumunda dolayı mağaranın içerisi koyu siyahtan yeşile doğru dönüşen bir renk almıştır.

Karaman İl Sınırları içerisinde, “Başharman Mağaraları, Hışlayık Mağarası, İncesu Mağarası, İnciğin İni, Meraspoli Mağarası, Yeşildirek Mağarası” olmak üzere turizm açısından önemli mağaralar yer almaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir