Karaman: Çiğdemli (Davgandos) Camii

Çiğdemli (Davgandos) Camii; Karaman’ın Merkez İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

Caminin kitabesi bulunmadığından inşa tarihi bilinmemekte birlikte mimari yapısından XVI. yüzyılın ilk yarısında yapıldığı sanılmaktadır. 1956 yılında tamir edilmiştir.

Osmanlı dönemi yapılarından olan cami düzgün kesme taştan kare planlıdır. Caminin önünde üç bölümlü ve üç kubbeli bir son cemaat yeri bulunmaktadır. İbadet mekanı merkezi bir kubbe ile örtülüdür.

Mihrap ve minberi kesme taştan yapılmıştır. Kubbesi de kesme taştandır. Son cemaat yerini iki yığma sütunla duvarlara dayanan üç yuvarlak kubbe örter.

Caminin kapı kemerleri basittir. Son cemaat yerine iki pencere açılır. Son cemaat yerinin yığma sütunlarının aralarına ve kubbe içlerine tahta bağlantı sütunları konulmuştur.

Camiyi kasnaklı sağır tek kubbe örter. Kıble tarafına iki altta üç üstte beş, sağına ve soluna birer altta, üçer yukarıda dörder pencere açılmaktadır. Caminin taş olukları zariftir.

Sağındaki minaresinin inşaatı esnasında ustası düşüp öldüğünden minaresi yarım kalmıştır. Sonradan tuğladan 75 basamaklı olarak yapılmıştır. Caminin kıble tarafında taş sandukalı kabir, cami ustasına aittir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir