Karabük: İncekaya Su Kemeri ve Seyir Terası

İncekaya Su Kemeri ve Seyir Terası; Karabük’ün Safranbolu İlçesi, İncekaya Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’ne yaklaşık 7.5 km. mesafededir.

Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından, Safranbolu’ya su getirmek için yaptırılan İncekaya Su Kemeri, 116 metre uzunluğunda, 6 kemerli olup oldukça görkemli bir yapıdır.

110-220 cm değişen genişlikteki kemerin altından Tokatlı Deresi akıyor. Dere boyunca uzanan yürüyüş parkuru ise Tokatlı Kanyonu’nun en güzel rotası.

Restore edilen İncekaya Su Kemeri’nin alt tarafına çeşitli etkinlikler için sahne ve oturma yerleri yapılmıştır. Köprüden yaya olarak kanyonun diğer tarafına geçmek mümkündür.

Tokatlı Kanyonu üzerinde yerden 80 metre yükseklikte ve 11 metre genişliğinde yapılan Kristal Teras (Cam Seyir Terası), 75 ton ağırlığı taşıyabiliyor. Teras, her biri 750 kilogram taşıyabilecek kapasiteye sahip gözenekler, 3 santimetre kalınlığında 3 parça camdan oluşuyor.

Yaklaşık 400 kişiyi taşıma kapasitesine sahip olan 100 metrekareden oluşan terasta bir seferde sadece 30 bulunabilmekte ve eşsiz Tokatlı Kanyonu manzarasını bizlere sunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir