Karabük: Hidayetullah Camii

Hidayetullah Camii; Karabük’ün Safranbolu İlçesi, İzzet Mehmet Paşa Mahallesi, Manifaturacılar Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

Caminin kitabelerine göre H.1105 / M.1693-94 yılında Hacı Hidayetullah tarafından inşa ettirildiği ve H.1290 / M. 1874 yılında Hacı Süleyman Efendi tarafından onarımının yaptırıldığı anlaşılmaktadır.

Günümüzde Hidayetullah Camine giriş doğu cepheden sağlanmaktadır. Caminin kuzeyine eklenen Kuran Kursunun yapının plan dokusunu ve bu cephedeki kapısının işlevini olumsuz etkilediği görülmektedir.

Hidayetullah Cami kuzey-güney doğrultusunda, 11 x 12,50 m ölçülerinde dikdörtgen planlı ve düz ahşap tavanlıdır. Caminin güney cephesinde birinci sırada sivri kemer alınlıklı iki adet ve ikinci sırada ise yarım daire şeklinde, diğer pencerelerden yukarıda, bir adet pencere bulunmaktadır.

Ayrıca caminin güney duvarının ortasında ahşap mihrap bulunmaktadır. Caminin kuzey cephesinde ise ahşap direkler üzerine oturtulmuş kadınlar mahfili bulunmaktadır. Hidayetullah caminin doğu cephesinden bir kapı ile üst kata giriş-çıkış sağlanmaktadır.

Hidayetullah caminin ana taşıyıcı elemanlarını beden duvarları oluşturmaktadır. Diğer taraftan caminin köşelerinde pandantif benzeri geçiş öğeleri yer almaktadır. Hidayetullah (Dişçi) Caminin minaresi bulunmamaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir