Kahramanmaraş Merkezli Depremler Suriye’yi De Vurdu: En Az 1.602 Can Kaybı

Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana’da binlerce kişinin ölümüne neden olan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Suriye’de de büyük yıkıma neden oldu.

Haber Merkezi / Reuters haber ajansı, Şam hükümeti ve kuzeybatı Suriye’deki kurtarma ekiplerinin paylaştığı verilere dayandırdığı haberinde, Suriye’de depremler nedeniyle yaşanan can kaybının 1602’ye yükseldiğini ve yaklaşık 3 bin 649 kişinin yaralandığını duyurdu.

Suriye Sağlık Bakanlığı 711 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken, ülkenin kuzeybatısında 733 kişi deprem nedeniyle yaşamını yitirdi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) merkezli haber sitesi Rûdaw’ın haberine göre, depremler kuzeydoğu Suriye’deki Afrin, Kobanî, Kamışlo ve Haseke kentlerinin yanı sıra Suriye’nin Şam, İdlib, Halep, Hama, Lazkiye, Tartus ve Rakka illerinde de şiddetli hissedildi.

Buna göre, Afrin kent merkezinde yaklaşık 30 bina yıkılırken onlarca kişi hayatını kaybetti. Yine Afrin’deki Sanayi bölgesinde çok sayıda bina yıkıldı. Depremin en çok yıkıma neden olduğu Cindires’te ise 80 bina yıkılırken onlarca kişinin enkaz altında olduğu bilgisi geliyor.

İdlib, Azez ve Afrin’de en az 450 ölü

Rûdaw’a konuşan Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) Müdür Yardımcısı Münir Mustafa, şu ana kadar İdlib, Azez ve Afrin’de en az 450 kişinin hayatını kaybettiğini, bin 300 kişinin de yaralandığını söyledi.

Cindires ve Afrin’in depremden büyük ölçüde etkilendiğini kaydeden Münir Mustafa, Cindires merkezinde 54, Afrin merkezde ise 10 kişinin hayatını kaybettiğini, 200’den fazla kişinin ise yaralandığını belirterek, ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ettiklerini söyledi.

Münir Mustafa, Afrin köylerinde de evlerin yıkıldığını ve bölgeye ekip gönderdiklerini ifade ederek “Bu bölgede insani yardıma ihtiyaç var. Şu ana kadar bize kimse bir yardım ulaştırmadı” bilgisini paylaştı.

12 saat içinde 2 deprem

Maraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat 2023 günü sabah saat 4.17’de 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) ilk belirlemelerine göre depremin büyüklüğü 7,4 olarak açıklanırken, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) depremin büyüklüğünü 7,8 olarak duyurdu.

AFAD’ın açıklamasına göre, bugün saat 7:30 itibariyle Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 2 bin 921’e yükseldi.

Öte yandan, ilk depremle aynı gün saat 13.24’te yine Maraş’ta, Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, “Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde bir başka deprem meydana geldi. Her ikisi de birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir