Kadınlar Dünya Kupası Öncesi Silahlı Saldırı: 2 Ölü

FIFA (Uluslararası Birlik Futbolu Federasyonu) Kadınlar Dünya Kupası’nın başlamasına saatler kala Yeni Zelanda’nın Auckland şehir merkezindeki yüksek katlı şantiyeyi basan silahlı bir kişi, işçilere ateş ederek iki kişiyi öldürdü.

Silahlı saldırı da dört sivilde yaralandı. Saldırgan, bir polis memurunun yaralandığı çatışmanın ardından ölü ele geçirildi. Çatışma, Norveç Takımı ve diğer futbol takımlarının kaldığı otellerin yakınında meydana geldi.

Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins saldırının bir terör olayı olarak değerlendirilmediğini belirtti ve turnuvanın planlandığı gibi başlayacağını ifade etti.

Hipkins, polisin tehdidi etkisiz hale getirdiğine dair halka güvence verdi ve devam eden herhangi bir risk olmadığını vurguladı. Başbakan, saldırının arkasında herhangi bir siyasi ya da ideolojik motivasyonun tespit edilmediğini belirtti.

Hipkins ayrıca “açılan ateşe ve doğrudan tehlikeye koşan Yeni Zelanda Polisi’nin cesur erkek ve kadınlarına” teşekkür etti.

Polis Komiseri Andrew Coster, silahlı saldırganın daha önce şantiyede çalışmış 24 yaşında bir genç olduğunu ve saldırıyı gerçekleştirme motivasyonunun şantiyedeki işiyle bağlantılı göründüğünü söyledi.

Coster, silahlı saldırganın aile içi şiddet geçmişi olduğunu ve ev hapsi cezası aldığını ancak Queen Street’in alt kısmındaki şantiyede çalışmak için muafiyeti olduğunu söyledi.

Silahlı saldırgan sabah 7:20 sularında ateş etmeye başladı. Coster, birçok işçi kaçarken ya da saklanırken saldırganın bina içinde dolaşarak insanlara ateş ettiğini söyledi.

Coster, silahlı saldırganın daha sonra üçüncü kattaki bir asansör boşluğuna barikat kurduğunu, özel harekat polislerinin üst ve alt katları emniyete aldıktan sonra saldırganla çatışmaya girdiğini söyledi.

Coster, “Saldırgan polise ateş ederek bir memuru yaraladı,” dedi. “Karşılıklı ateş açıldı ve saldırgan daha sonra ölü bulundu.”

Coster, silahlı saldırganın polis tarafından mı vurulduğunun yoksa kendisinin mi intihar ettiğinin henüz netlik kazanmadığını söyledi. Saldırganın silah ruhsatı olmadığını ve bu nedenle silah bulundurmaması gerektiğini söyledi.

Belediye Başkanı Wayne Brown da tüm FIFA personeli ve futbol takımlarının güvende olduğunu belirtti. Spor Bakanı Grant Robertson ise güvenlik için ek polis güçlerinin görev yapacağını belirtti.

Yeni Zelanda 2019 yılında, bir silahlı saldırganın Christchurch kentindeki iki camide 51 kişiyi katletmesinden haftalar sonra, ülkenin en kötü toplu katliamında saldırı silahlarını yasakladı.

Bunu takip eden bir geri alım programıyla silah sahipleri 50.000’den fazla AR-15 tarzı tüfeği ve diğer saldırı silahlarını polise teslim etti.

Kadınlar Dünya Kupası’nın açılış maçı Türkiye saatiyle 10:00’da Yeni Zelanda ve Norveç arasında oynanacak.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir