Jale Baysal Kimdir? Hayatı, Eserleri

24 Ekim 1926 yılında Kayseri’de dünyaya gelen Jale Baysal, 12 Ağustos 2009 yılında İstanbul’da hayatını kaybetmiştir. Jale Baysal, ilk ve ortaöğrenimini doğduğu şehir olan Kayseri’de bitirdi.

Lisans eğitimini, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’nde (1948) yapan Jale Baysal, aynı yıl Beyazıt Devlet Kitaplığında başladığı kütüphaneciliğini İÜ Edebiyat Fakültesinde sürdürdü. Baysal, Almanya’ya UNESCO bursuyla giderek bu ülkede dokümantasyon ve bilimsel enformasyon eğitimi gördü.

Yurda dönüşünde son çalıştığı İÜ Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümünde branşıyla ilgili dersler veren Baysal, bu bölümde 1972’de doçentliğe, 1980’de profesörlüğe yükseldi. Baysal, bölüm başkanlığı görevindeyken 1993’te emekli olduktan sonra, çalışmalarını İstanbul’da sürdürdü. Jale Baysal, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezinin kurucularından olup Türk Kütüphaneciler Derneği üyesidir.

Jale Baysal’ın öyküleri ve makaleleri, 1948’den itibaren Zeytindalı, Milliyet, Cumhuriyet, Çağdaş Eleştiri vd. gazete ve dergilerde yayımlandı. Baysal, İbrahim Müteferrika’nın yaşamından yola çıkarak yazdığı Cennetlik İbrahim Efendi oyunu ile 1986 TOBAV Oyun Yazma Yarışması Ödülünü aldı. Jale Baysal, yazar Tarık Buğra ile 1950 yılında evlendi, 1968’de ayrıldı. Bu evlilikten olan kızı Ayşe Buğra Kavala, Boğaziçi Üniversitesinde iktisat profesörü olarak görev yaptı.

Jale Baysal’ın eserleri:

Oyun: İstanbul Türküsü (1970), Cennetlik İbrahim Efendi (1992).

Araştırma – inceleme: Müt-ferrika’dan Birinci Meşrutiyet’e Kadar Osmanlı Türklerinin Bastıkları Eserler (1968), Resmi Daire Kütüphaneleri ve Dokümantasyon Merkezleri (1972), Kütüphanecilik Alanında Yeni Kavramlar, Araçlar, Yöntemler (1982), Kitap ve Kütüphane Tarihine Giriş (1991), Yönetim ve Mevzuat (Kütüphane İşletmesini Yönetme, 1991), Kütüphanecilik (1993).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir