İran’da Devlet Televizyonu Hacklendi: Elinizden Gençliğimizin Kanı Damlıyor

İran İslâm Cumhuriyeti himayesindeki bir devlet televizyonu, “Ali’nin Adaleti” isimli bir hacker grubu tarafından, İran Dini Lideri Ali Hamaney’in konuşmasının yayınlandığı sırada hacklendi. Siber eylemde, birkaç saniye boyunca “Zen, zengedi, azadi” (Kadın, yaşam, özgürlük) sloganı duyuldu.

Hacker grubu tarafından paylaşılan görüntüler, şu cümlelerle dünya kamuoyuna duyuruldu: Rejimin yıkılışının müjdesini herkese iletebilmemiz ve mezar taşlarına isimlerini yazabilmemiz için hacklenen görüntüyü tüm dost ve tanıdıklarınızla paylaşmanızı rica ediyoruz.

Öte yandan, ekrana gelen görüntülerde Hamaney’in yüzünün hedef alındığı ve alevler içinde yanan bir fotoğrafı görüldü. “Elinizden gençliğimizin kanı damlıyor” yazan cümlenin altında görülen bir başka mesaj ise “Ayağa kalkın ve bize katılın,” oldu.

Ali Hamaney’in doğrudan hedef alındığı bu tarz protestolar İran’da çok nadir görülüyor. Ancak Mahsa Amini’nin ölümü ardından protestoların yayılması ve güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonrası, Hamaney’e de doğrudan öfkenin yöneltildiği görülüyor. Özellikle gençler bu konuda daha “cesur” görünüyor.

Cumartesi günü düzenlenen protesto gösterileri sırasında Sanandaj’da protestoculara destek için aracından kornasına basan bir adamın vurulduğu belirtiliyor. Görüntüler sosyal medyada da paylaşıldıktan sonra devlet haber ajansı IRNA, arabasındaki bu kişinin “prostestoculara karşı olan biri tarafından vurulduğunu” duyurdu.

Bir kadının da vuulmuş halde, kanlar içinde yerde yatarken görüntüleri sosyal medyada yayıldıktan sonra öldüğü haberi duyuruldu.

Ailesi ve protestocular, “kurallara uygun giyinmedği” gerekçesiyle gözaltına alınan Amini’nin işkence gördüğü için öldüğünü söylüyor. Ancak cuma günü İran Adli Tıp kurumu, Amini’nin “beyninde yaşanan oksijen eksikliği sebebiyle çoklu organ yetmezliğinden” öldüğünü söyledi; başındaki yaraların ölümüyle ilgili olmadığını savundu.

İnsan hakları örgütleri 17 Eylül’de başlayan protestolarda bugüne kadar 150’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini söylüyor.

Üniversite ve liselerin de katıldığı eylemlerde son olarak, Tahran’daki büyük pazar da dahil olmak üzere bazı şehirlerde dükkan sahipleri dükkanlarını kapattı.

Tahran’daki pazar yerinde bazı protestocular, polisin müdahalesini engellemek için yangın çıkardı ve güvenlik güçlerinin bölgeden uzaklaşmasına yol açtı.

İki güvenlik görevlisi hayatını kaybetti

Olayların ardından İran devlet medyası, iki güvenlik görevlisinin “protestocular tarafından öldüğünü” haberleştirdi.

Basiç Haber’e göre Basiç paramiliter güçlerden bir kişi; “protestocular tarafından silahla vurularak öldürüldü.”

İran medyası, Kürdistan bölgesinin başkenti Sanadaj’da İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan bir askerin öldürüldüğünü haberleştirdi. Aynı haberlere göre, son haftalarda Devrim Muhafızları ve Basiç’ten en az 20 güvenlik görevlisi protestolarda hayatını kaybetti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir