İnsanlar, Noel’de Neden Ökse Otunun Altında Öpüşür?

Ökse otunun altında öpüşmek, aşkı ve romantizmi simgeleyen çok ünlü bir Noel geleneğidir. Bu gelenek, hayatın yoğun koşuşturmacasının ortasında, ilişkilerdeki kendiliğindenliği hatırlatır.

Haber Merkezi / Muhtemelen romantik bir ilişkiye sahip olan iki kişi, kendilerini ökse otunun altında bulduklarında, bir kez öpüşmeleri gerekir. Kulağa ilginç geliyor mu? Gelin bu geleneğin derinliklerine inelim.

Ökse otu farklı ağaç türleri üzerinde yetişen bir bitkidir. Bu bitkilerin sarı çiçekleri ve beyaz meyveleri olur. Gelenek her ne kadar romantik görünse de, ökse otu, üzerinde yetiştiği ağaca için bir parazittir, ve tüm besinleri kendisi için emer.

İnsanlar neden ökse otunun altında öpüşür?

Bir İskandinav efsanesine göre, aşk tanrıçası Frigga, masumiyet ve ışık tanrısı Balder adında bir oğul dünyaya getirmiştir. Frigga, Belder’in dünyaya gelmesi sonrası, hiçbir canlının kendisine hiçbir şekilde zarar vermemesi gerektiğini ilan eder. Ancak, bu canlılara ökse otunu dahil etmeyi unutur.

Loki, bunu öğrenir ve ökse otundan yapılmış bir okla Balder’i kalbinden vurur. Frigga’nın gözyaşları ökse otunun üzerine düşerek beyaz meyveleri oluşturur. O zamandan beri, ökse otunun altında düşman da olsa herkesin barışması ve öpüşmesi gerektiğini ilan edilir.

Ökse otunun evlilikle ilişkisi

Folklora göre, bekar kadınlar uygun talipleri çekmek için kapılarına ökse otundan toplar asmalıdır. Ökse otunun altında kalan bir kadın öpücüğü reddedemez.

Ökse otunun önemi

Ökse otunun ayrıca olumsuz zamanlarda zorlukların üstesinden gelmeyi ifade ettiği söylenir. Kapılara ökseotu asmak, eve mutluluk ve iyi enerji getirmenin bir başka işaretidir.

Şimdi ökse otunun altında durmak eğlenceli değil mi? Dikkatli olun, çünkü ökse otu meyveleri çok zehirli olabilir. Çocukları ve evcil hayvanları ökse otundan uzak tutulmak gerekir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir