İktidar, Kanal İstanbul’dan Vazgeçmiyor: Bakanlığın Planında

İktidar, muhalefetin rant ve talan projesi olarak tanımladığı ve ülke ekonomisine büyük bir yük getireceğini ifade ettiği Kanal İstanbul projesinden vazgeçmiyor. Projenin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı içerisinde yer aldığı ortaya çıktı.

Kanal İstanbul projesi için mahkeme ‘dur’ demişti. 14 Şubat’ta ilk etabı iptal edilen projenin 18 Şubat’ta da tüm planlarının iptaline karar verilmişti.

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı’nda yer alan Kanal İstanbul projesi, “Ülkemizin denizyolu taşımacılığındaki yoğunluğunu azaltmak ve denizyolu trafiğinin daha güvenli, daha hızlı ve daha ekonomik hale getirilmesini sağlamak” amacıyla bir su yolu oluşturma hedefi altında değerlendirildi.

Şu ana kadar projenin yüzde 20 oranında tamamlandığı aktarılan planda, 2027’de kanalın yüzde 30’unun, 2028’de de yüzde 45’inin tamamlanmasının hedeflendiği kaydedildi.

Ancak, ‘risk’ bölümünde projenin karşılaşabileceği potansiyel engeller arasında yatırım maliyetinin yüksekliği, özel sektör girişimciliğinin yetersiz kalması, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının iptali, Çevre Düzeni Planı ve İmar Planları’na karşı açılan iptal davaları sonucunda yaşanabilecek gecikmeler ve ihale sürecindeki itirazlar nedeniyle yatırımın gerçekleşmeme ihtimali belirtiliyor.

Bakanlığın 2019-2023 yılı stratejik planının maliyet tahmininde bedeli 75 milyar TL olan kanalın yapım bütçesi yeni planda 356 milyar 176 milyon 423 bin 533 TL olarak gösterildi.

Projenin stratejileri “Doğanın ve çevrenin korunmasına azami özen gösterilecektir. Proje süreci, paydaş kurum/kuruluşlarla güçlü bir işbirliği içerisinde yürütülecektir. İstanbul Boğazı’nın tarihsel ve kültürel dokusunu korunacaktır” ifadeleriyle anlatıldı. Planda projeyle ilgili de “İstanbul Boğazı gemi trafiği artmaktadır. Boğaz çevresindeki tarihi dokular ve canlı yaşamı trafik nedeniyle tehdit altındadır” tespitlerine yer verildi.

İstanbul’un bozulmamış tarım ve orman arazilerine yapılacak Kanal İstanbul ve çevresindeki Yenişehir için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından etap etap imar planları hazırlanmıştı.

7 etaplık planın ilk üçü yapılaşma, kalan etaplar ise arkeolojik ve göl alanlarını kapsıyordu. 2021’de onaylanan ve verimli arazileri konut imarına açan bu planlara karşı İBB, hukuki mücadeleye girişmişti.

İBB Başkan adayı Murat Kurum’un bakanlık döneminde ısrarla vadettiği ve adaylık sürecinde pek gündeme getirmediği Kanal İstanbul projesi için mahkeme ‘dur’ demişti. 14 Şubat’ta ilk etabı iptal edilen projenin 18 Şubat’ta da tüm planlarının iptaline karar verilmişti.

İBB adayı Murat Kurum gündeme getirmiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İnadına yapacağız” dediği Kanal İstanbul Projesini bakan olduğu dönemde ısrarla vaat eden Murat Kurum, İstanbul adaylığı sürecinde pek gündeme getirmiyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir