İkinci El Otomobil Satışını Kısıtlayan Düzenleme Danıştay’a Taşındı

İkinci el otomobillerin ilk tescil tarihinden sonra 6 ay ve 6 bin kilometre dolmadan satılmasını kısıtlayan düzenle Danıştay’a taşındı. Düzenlemeyi Danıştay’a taşıyan Avukat Tamer Atalay, “Mülkiyet hakkına aykırı” dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından duyurulan ve ikinci el otomobillerin ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre dolmadan satılmasına sınır getiren ‘İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’, avukat Tamer Atabay tarafından 6 Ağustos’ta Danıştay’a taşındı.

1 Temmuz 2023’e kadar geçerli olacak düzenlemenin ‘anayasanın mülkiyet hakkına aykırı’ olduğunu öne süren Atabay, “Ayrıca İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’ne aykırı. Bu nedenle iptal davası açtık. Çünkü tüm kamu kuruluşlarına verilen mülkiyet hakkına aykırı bir yönetmelik. Mülkiyet hakkı ne demek? Ben bir aracı kiralayabilirim, satabilirim veya kullanabilirim. Bu yönetmelikle artık aracı satamayacağım söyleniyor” dedi.

“Hukuk bunu tanımıyor” diyen Atalay, “Bir tacir veya vatandaş tüm yatırımlarını buna yapmış olabilir. Siz birden ‘Devlet olarak bunu yapmanı kısıtlıyorum’ diyemezsiniz. Bir tacir hukuk düzeninde, hukukun vermiş olduğu ölçüde kar oranı hangisinde fazla ise ondan yararlanma hakkına sahiptir. Hal böyleyken bir oldu bitti ile ‘Bunu kısıtlıyorum’ denilemez. Dolayısıyla Danıştay’da dava açtık” diye konuştu.

Yönetmeliğin Danıştay’dan döneceğine inandıklarını vurgulayan Atabay, “Mülkiyet hakkındaki bir hak. Bu ancak kanunla sınırlandırılabilir, yönetmelikte yapılamaz” dedi.

Yönetmeliğin öngörülebilirlik ilkesine de aykırı olduğunu belirten Atalay, “Bir şirket çok kâr getirdiği için bu yönteme başvurabilir. Örneğin yatırımlar tüm imkanlar kullanılarak bu yönde yapılmışken, bu aracın satımı yasaklandığı zaman büyük bir zarara neden olacaktır. Bu nedenle Danıştay’ın, anayasanın vermiş olduğu hakkı koruyacağını düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

(Kaynak: Gazete Duvar)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir