Hür Yumer Kimdir? Hayatı, Eserleri

1955 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Hür Yumer, 1994 yılında İstanbul’da intihar ederek yaşamına son verdi. İlkokulu Maçka 19 Mayıs İlkolulu’nda, ortaokulu ise Saint Michel’de okuyan Hür Yumer, yükseköğrenimini Gronoble Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi’nde tamamladı.

Daha sonra Adam Yayınları’da redaktörlük, İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Okulu’nda Fransızca okutmanlığı yaptı. Ölümüne kadar Metis Çeviri dergisinde çalıştı.

Hür Yumer’in bazı öyküleri Defter dergisinde yayımlandı. “Gidemediklerimiz” adlı şiiri Hümeyra tarafından bestelenerek Beyhude adli albümde seslendirildi. Yaşamının son yıllarında oyun yazarlığı ile ilgilendi. İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen “Kassandra” adlı oyunu Serra Yılmaz ile birlikte Türk diline kazandırdı. Bu oyunun ve Tartuffe’nün dramaturji çalışmalarına katıldı. Öyküleri ölümünden sonra Ahdım Var adlı kitapta toplandı. Hür Yumer’in P. Nizan’dan çevirdiği yayımlanmamış bir kitabı da bulunmaktadır.

Hür Yumer’in eserleri: Öykü: Ahdım Var (1995)

Çeviri: Doğu Öyküleri (M. Yourcenar’dan, 1985), Bir Ölüm Bağışlamak (M. Yourcenar’dan, 1988), Giacometti’nin Atölyesi (J. Genet’den, 1990), Ölüler Ansiklopedisi (D. Kiş’ten, 1991).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir