Hulusi Kentmen Kimdir? Hayatı, Filmografisi

20 Ocak 1912 yılında Bulgaristan’ın Tırnovo şehrinde dünyaya gelen Hulusi Kentmen, 20 Aralık 1993 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Kentmen’in naaşı Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

Akçakoca İlkokulu’nun tiyatro salonunda ilk sanat denemelerini yapan Hulusi Kentmen, Deniz Astsubay Okulu’nda eğitim ve bir süre Deniz Kuvvetleri’nde denizaltıcı astsubay olarak görev aldı. Kentmen, Denizaltı görevinden sonra sonra deniz dikimevine tayin oldu.

Hulusi Kentmen, Deniz Kuvvetleri’nde görev yapmakta iken 1937 yılında Kadıköy Halkevi’nde bir arkadaşının rol aldığı tiyatro oyununun provalarını izlemeye gittiğinde oyuncu eksikliği nedeniyle sahneye çıkması teklif edilince oyunculuğa başladı.

Sahneye ilk defa Reşit Baran’ın yönettiği “Hisse-i Şaiya” adlı oyununda çıktı ve ”Tahir” rolünü canlandıran Hulusi Kentmen, üstlerinin hoşgörüsüyle askerlik mesleğini sona erdirene kadar orduyla tiyatroyu bir arada yürüttü.

Oyunculuğa tiyatro ile başlayan Kentmen, Halkevleri’nde, Burhanettin Tepsi Kumpanyası’nda, Ses Tiyatrosu’nda, Şehir Tiyatrolarında oyunculuk yaptı, kendi kurduğu Hulusi Kentmen Tiyatro Topluluğu ile oyunlar sahneledi.

Sinemaya ise 1942 yılında Sürtük filmiyle başlayan Hulusi Kentmen,, filmlerde genellikle tatlı sert ve babacan davranan baba, komiser, bahçıvan, hâkim gibi rolleri canlandırdı.

Dış görünüşü el vermediği için kötü adamları canlandırmayan Hulusi Kentmen,, çizdiği bu imaj sayesinde adı, babacan, tatlı sert erkek karakterini tarif etmek için Hulusi Kentmen gibi şeklinde kullanılmaya başlandı.

300’den fazla yapımda rol alan Hulusi Kentmen’in filmlerinden bazıları: Köroğlu, Estergon Kalesi, Barbaros Hayrettin Paşa, Ayşecik, Ayşecik Yavru Melek, Hıçkırık, Kınalı Yapıncak, Kezban Romada, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Keloğlan Aramızda, Sezercik Yavrum Benim, Minik Cadı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir