Her Gün 1 Milyardan Fazla Öğün Yemek İsraf Ediliyor

Dünya genelinde yaklaşık 800 milyon insanın açlık çektiği bir dönemde, her gün 1 milyar öğünden fazla gıda israf edildi. İsraf edilen gıdanın yıllık maliyeti 1 trilyon dolardan fazla.

Haber Merkezi / Birlemiş Milletler Çevre Programı (UNEP), “Uluslararası Sıfır Atık Günü”nde, Gıda İsrafı Endeksi 2022 Raporu’nu yayımladı.

Rapora göre, yaklaşık 800 milyon insanın açlık çektiği bir dönemde, her gün 1 milyar öğünden fazla gıdanın israf edildiği ifade edildi. İsraf edilen gıdanın yıllık maliyetinin ise 1 trilyon dolardan fazla olduğu belirtildi.

Raporda, “milyar öğün” rakamının “çok ihtiyatlı bir tahmin” olduğu ve “gerçek miktarın çok daha yüksek olabileceği” vurgulandı.

2022’de israf edilen gıdaların, yüzde 28’inden restoran, kantin ve otel gibi hizmetler sunan işletmeler, yüzde 12’den market, kasap ve manav gibi perakende satış yapan işletmeler, yüzde 60’ndan ise haneler sorumlu.

Raporda, gıda israfının sadece “zengin ülkelerin” sorunu olmadığı, aksine dünyanın her yerinde gözlemlenebildiği belirtildi. Raporda, gıda israfının insanlar ve gezegen üzerinde “yıkıcı etkileri” olduğu vurgulandı.

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, dünya genelinde yapılan gıda israfı nedeniyle milyonlarca kişinin aç kalacağını söyledi. Andersen, ülkelere israfın önüne geçilmesi çağrısını yaptı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir