Haziran’da 22 Kadın Öldürüldü, 27 Kadın Şüpheli Şekilde Hayatını Kaybetti

Haziran ayında 22 kadın öldürüldü, 27 kadın da şüpheli şekilde ölü bulundu. Öldürülen 22 kadından 6’sı boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi, 2’si ekonomik, 1’i de çocuğunun velayetini alması bahanesi ile öldürüldü. 13’ünün ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi.

Haber Merkezi / Haziran ayında öldürülen 22 kadının 9’u evli olduğu erkek, 3’ü tanıdığı biri, 4’ü birlikte olduğu erkek, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 1’i oğlu, 2’si akrabası tarafından öldürülmüştür. Haziran ayında kadınların yüzde 41’i evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Haziran 2023 verilerini açıkladı. Açıklamadan öne çıkan bölümler şöyle:

Bu ay 22 kadın cinayeti işlenmiş, 27 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 22 kadından 6’sı boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 2’si ekonomik bahane ile, 1’i çocuğunun velayetini alması bahanesi ile öldürüldü.

13’ünün ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 13 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.

Haziran ayında öldürülen 22 kadının 9’u evli olduğu erkek, 3’ü tanıdığı biri, 4’ü birlikte olduğu erkek, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 1’i oğlu, 2’si akrabası tarafından öldürülmüştür. Bu ay kadınların yüzde 41’i evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

Kadınların 12’si evinde, 4’ü sokakta,  3’ü işyerinde, 1’i otelde öldürülmüştür. 2 kadının öldürüldüğü yer tespit edilememiştir. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 55’i evlerinde öldürüldü.

Bu ay öldürülen kadınların 12’si ateşli silahlarla, 6’sı kesici aletlerle, 1’i darp edilerek, 2’si boğularak, 1’i motosikletle çarpılarak öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 55’i ateşli silah ile öldürüldü.

Şüpheli kadın ölümleri

2023’ün ilk 6 ayında 128 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti.  Failler artık sadece cinayet işlemekle kalmıyor, aynı zamanda bu cinayetleri gizleyebileceklerine inanıyorlar. Şüpheli kadın ölümleri genellikle kadınların yüksek katlardan atılarak veya evlerinde şüpheli şekilde ölü bulunmasıyla gerçekleşmektedir. İronik bir şekilde, birçok kadın plazalarda bir erkek ile birlikteyken intihar kararı aldığı iddia ediliyor.

Şüpheli ölümlerde, fail kendini “şaka yapıyorduk, kendi atladı” gibi komik ifadelerle savunmaktadır. Bazı aylarda, şüpheli kadın ölümü sayısı kadın cinayeti sayısını geçmektedir. Şüpheli kadın ölümlerinin tesadüf olmadığını gözlemliyoruz. Şüpheli kadın ölümlerindeki artış İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararı ile bağlantılıdır. Failler, bu gibi gelişmelerden cesaret alarak cinayetleri gizleyebileceğine inanmaktadır.

Şüpheli ölümlerle ilgili süreç etkin bir şekilde yürütülmemektedir, ancak artık kadınlar bu davaların peşini bırakmamaktadır. Kadınların şüpheli ölümleriyle ilgili soruşturmaların tamamlanıp adaletin sağlanması için mücadelemize devam edeceğiz. Hiçbir kadının ölümü şüpheli kalmayana kadar kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.

Bir süredir raporlarımızda da açıkladığımız gibi intihar veya doğal ölüm gibi sunulan şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında pandemi süreciyle birlikte çok ciddi bir artış yaşanmaktadır. Şüpheli kadın ölümleri, maalesef kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabilmektedir.

Kadınların öldürülüp öldürülmediği, gerçekten kaza ile mi öldükleri, kadınların toplumsal cinsiyet temelli öldürülüp öldürülmediği (kadın cinayeti olup olmadığı), intihar edip etmedikleri veya intihara sürüklenip sürüklenmediklerinin açığa çıkarılması gerekmektedir.

22 kadının yaşam mücadelesi hikayeleri

İzmir’de 40 yaşındaki Nermin Yılmaz evli olduğu Mustafa Yılmaz tarafından pompalı tüfekle öldürüldü.

Kars’ta 28 yaşındaki Ö.B. boşanma aşamasında olduğu Z.B. tarafından pompalı tüfekle öldürdü. Ö.B.’nin İstanbul’da Z.B. tarafından darp edildiği bu sebeple ailesinin yanında sığındığı öğrenildi. Z.B aynı zamanda Ö.B.’nin erkek kardeşini de öldürdü.

Antalya’da Melek Bağce boşanma aşamasında olduğu Mustafa Bağce tarafından boşanma davasının duruşması ardından Melek Bağce’nin çalıştığı aile sağlığı merkezinde kesici alet ile öldürüldü.

Manisa’da 34 yaşındaki Şükran Dalmış eskiden evli olduğu İsmet Dalmış tarafından ateşli silahla öldürüldü.

Gaziantep’te 25 yaşındaki Bilge Kaya 1 hafta önce boşandığı Mertcan Köse tarafından 4 aylık bebeklerinin velayetinin Bilge Kaya’ya verilmesi bahanesiyle arabayla önü kesilerek pompalı tüfek ile öldürüldü. Fail o sırada Bilge Kaya’nın yanında bulunan ve engel olmaya çalışan babasını da öldürdü.

İzmir’de yaşayan 21 yaşındaki Dudu Yılmaz evli olduğu Rıfat Yılmaz tarafından kaldığı pansiyonda kabloyla boğularak öldürüldü. Dudu Yılmaz’ın 3,5 aydır failden ayrı yaşadığı ve boşanmak istediği öğrenildi.

Ankara’da 24 yaşındaki avukat Belen Neslin Coşgun, birlikte olduğu Muhammed B. tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü.

İzmir’de Gülkamar Hanimova ile kızları Leyla Geldiyazova, Laçin Geldiyazova Gülkamar Hanimova’nın birlikte olduğu Saparmurat Hallyev tarafından kıskançlık bahanesiyle öldürüldü. Fail aynı zamanda Laçin Geldiyazova’nın birinin birlikte olduğu Ruslan Kerimov’u da öldürdü.

Antalya’da 38 yaşındaki 3 çocuk annesi Sinem Albeni evli olduğu Ufuk Albeni tarafından darp edilerek öldürüldü.

Eskişehir’de 39 yaşındaki Beyhan Gökçe 1 yıl önce boşandığı İdris Güneş ile tartışmasından sonra motorsikleti ile seyir halindeyken İdris Güneş tarafından motosiklerine çarpılarak öldürüldü.

İstanbul’da 25 yaşındaki Elena David eskiden birlikte olduğu B.A. tarafından çalıştığı iş hanında ateşli silahla vurularak öldürüldü. Fail daha sonra aynı silahla intihar girişiminde bulundu.

Aksaray’da 45 yaşındaki 1 çocuk annesi Şengül Keleş, 20 yaşındaki üvey oğlu Ömer Keleş tarafından boğularak öldürülüp sulama kanalına atıldı.

İzmit’te 34 yaşındaki Gözde Vural birlikte olduğu Hasan Ceylan tarafından ateşli silahla başından vurularak öldürüldü. Hasan Ceylan aynı silahla intihar etti.

Ankara’da Zeliha Yağmur oğlu Sefa Yağmur tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Zeliha Yağmur’un daha önce oğlu hakkında uzaklaştırma kararı aldığı ve failin tanınmamak için çarşaf giyinip, eve balkondan girdiği öğrenildi.

İstanbul’da yaşayan 2 çocuk annesi hemşire Sevinç Akdoğan, emeklilik ikramiyesini vermemesi bahanesiyle evli olduğu Rahim Akdoğan tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

Adana’da yaşayan 27 yaşındaki Sultan Erdoğan, iş yerinde iş arkadaşı Rıdvan Sebuktekin tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü.

İzmir’de 1 çocuk annesi Fidan Bahçecioğlu eskiden birlikte olduğu Yücel K. tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Fidan Bahçecioğlu’nun kardeşi Kenan Bahçecioğlu da fail tarafından olay esnasında öldürüldü.

Karabük’te 19 yaşındaki Karbeyaz Çimen, eşinin babası Tarık Çimen tarafından ateşli silahla başından vurularak öldürüldü. Tarık Çİmen 22 Haziran’da ‘cinsel istismar’ suçlamasıyla tutuksuz yargılanmak üzere cezaevinden tahliye edilmişti.

Adana’da 30 yaşındaki Nuriye Arslan boşanma aşamasında olduğu Erhan Arslan tarafından ateşli silahla başından vurularak öldürüldü. Fail aynı silahla intihar etti.

Hakkari’de 20 yaşındaki Evin R. evli olduğu Heryad R. Y. tarafından kalaşnikof orta otomatik silahla vurularak öldürüldü. Evin R.’nin 16 yaşındaki kardeşi Peyman R. de ağır şekilde yaralandı.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir