Hava Kirliliği, Kardiyovasküler Kaynaklı Ölümleri De Artırıyor

Kronik Solunum Yolu Hastalıklarına Karşı Küresel İttifak tarafından yapılan bir araştırma, hava kirliliği ile kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm oranlarının artması arasında doğrudan bir ilişki olduğunu ortaya çıkardı.

Haber Merkezi / Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) üye ülkelerin neredeyse tamamının verilerini içeren araştırma, yüksek gelirli ve düşük gelirli ülkeler arasında hava kirliliğinden kaynaklanan ölüm oranlarındaki keskin farklılıklara ışık tutuyor.

2022 yılında bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle yaklaşık 41 milyon insan hayatını kaybetti, bu, dünya genelindeki tüm ölümlerin yüzde 74’üne denk gelmektedir.

Bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle yaşanan ölümlerinin çoğundan kardiyovasküler hastalık (KVH) sorumlu veya yılda 17,9 milyon kişi KVH nedeniyle yaşamını yitirmektedir.

Sigara, fiziksel hareketsizlik, alkol ve sağlıksız beslenme gibi risk faktörlerinin, kalp – damar hastalığından ölme riskini artırdığı bilinmekte. Hava kirliliği de, atfedilebilir tüm ölümlere katkıda bulunmaktadır.

Araştırma, hava kirliliğinin halk sağlığı üzerindeki yaygın etkilerini, özellikle de iki ana kardiyovasküler hastalık türü olan iskemik kalp hastalığı ve felce odaklandı.

Araştırma, incelenen 183 ülkenin tamamında, hava kirliliğine atfedilebilen iskemik kalp hastalığına bağlı ölümlerin, aynı faktörün neden olduğu felce bağlı ölümlerden daha yaygın olduğunu ortaya çıkardı. Bu sonuç, hava kirliliğinin kalp  -damar sağlığını çeşitli yollarla etkileyebileceğinin altını çiziyor.

Çalışmanın yazarı Dr. Nikolai Khaltaev, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yönelik bütünsel yaklaşımın bir parçası olarak hava kirliliğinin ele alınmasının önemini vurguladı.

Dr. Khaltaev, “Yaşam tarzı değişiklikleri ve hastalık yönetimi ile birlikte hava kirliliği kontrolü, kardiyovasküler hastalıkları önleme stratejilerinin temel bileşenleri olmalıdır” dedi.

Araştırma ilk olarak Kronik Hastalıklar ve Translasyonel Tıp dergisinde yayınlandı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir