Halide Eşber Kimdir? Hayatı, Eserleri

28 Şubat 1965 yılında Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde dünyaya gelen Halide Eşber, memur İnci Eşber ile hava pilotu Albay Yıldıray Çelik’in kızıdır. Çamlıca Kız Lisesinde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Filoloji Bölümünden mezun oldu.

Mezun olduktan sonra tiyatro, desen ve kukla gibi sanatlar üzerinde çalışmalar yaptı. Enis Rıza’nın ekibinde senaryo asistanı olarak çalıştı. Bir süreliğine İngiltere’ye giden sanatçı, tam burslu olarak oyunculuk eğitimi aldı. TRT ve muhtelif TV kanallarında oyunculuk ve senaryo yazarlığı yaptı. Açık Radyo’da yayınlanan Açık Dergi programını hazırlayıp sundu.

Halide Eşber; Milliyet Sanat, Tiyatro Dergisi, Cumhuriyet Kitap Eki için kaleme aldığı değerlendirme yazıları ve TRT İstanbul Radyosu için kaleme aldığı oyunlar ile yazarlık serüvenine başlamıştır. Sanatçı daha sonra roman yazmaya yönelmiş ve Yalnızlık adını verdiği ilk romanı 1999’da yayımlanmıştır. Roman, on altı yaşında lise ikinci sınıfa giden bir kızın yalnızlığa nasıl sürüklendiği üzerine tuttuğu günlükler üzerine kurgulanmış bir gençlik edebiyatı romanı olarak nitelendirilebilir.

Eser, Bu Yayınevi 1999 Gençlik Edebiyatı Roman Yarışmasında üçüncülük ödülüne layık görülmüştür. Eşber, hikâyeler de yazmış ve Adam Öykü gibi çeşitli dergilerde yayımlamıştır. Eşber’in ilk romanını; Sanki Seninle Uzun Zamandır Hiç Böylesine Çılgınlar Gibi Sevişmemiştik (2001), Anlatırken Işığa Bak (2003) ve Çalı Süpürgesi (2006) adlı hikâye kitaplarıyla Her Şey Seninle (2005) adlı romanı izlemiştir. Yayımlanan eserleri dikkate alındığında sanatçının roman ve hikâyede daha üretken olduğu görülmektedir.

Halide Eşber’in eserleri: Yalnızlık (1996 Roman), Sanki Seninle Uzun Zamandır Hiç Böylesine Çılgınlar Gibi Sevişmemiştik (2001 Hikaye), Anlatırken Işığa Bak (2003 Hikaye), Her Şey Seninle (2005 Roman), Çalı Süpürgesi (2006 Hikaye).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir