Güney Kore’de Şiddetli Yağış Ve Sel: En Az 8 Ölü

Doğu Asya ülkesi Güney Kore’nin başkenti Seul ve çevresinde meydana gelen aşırı yağış, su baskını ve sellerde sekiz kişi hayatını kaybetti. Seul’ün bazı bölgeleri son 80 yılın en yüksek yağışını aldı.

Seul’de beş kişi yaşamını yitirirken Gyeonggi eyaletinde de üç kişi aşırı yağış ve seller sebebiyle hayatını kaybetti. Başkent Seul’de dört, Gyeonggi eyaletinde kaybolan iki kişiden ise haber alınamıyor.

BBC’nin haberine göre, dün (8 Ağustos) yaşanan ve 14 kişinin yaralandığı sellerde Seul’de pek çok yol sular altında kaldı, metro istasyonlarını su bastı ve Seul ile komşu illerde elektrik kesintileri yaşandı.

Güney Kore Meteoroloji Müdürlüğü’nün verilerine göre, Seul’ün bazı bölgeleri son 80 yılın en yüksek yağışını aldı.

En az 790 kişi tahliye edildi

Yerel medyaya yansıyan haberlere göre, üç yurttaş yaşadıkları yarı bodrum katlarından çıkmaya çalışırken yaşamını yitirdi. Arama kurtarma ekipleri, konuyla ilgili açıklamalarında, sel sularının bel hizasına geldiği sokakta bulunan eve ulaşamadıklarını kaydetti.

Yonhap haber ajansının haberine göre, batıdaki liman kenti Incheon ve Gyeonggi eyaletine bir gecede 10 santimetrenin üzerinde yağmur yağdı.

Seul’ün Dongjak ilçesinde kaydedilen saatte 141,5 milimetrelik yağış ise Güney Kore Meteoroloji Müdürlüğü’nün verilerine göre 1942 yılından bu yana ilçede kaydedilen saatte en yüksek yağış miktarı.

Sağanak yağışların toprak kaymaları ve su baskınlarını tetiklemesi ihtimali nedeniyle çok sayıda yol da kapatıldı.

Yonhap ajansı ayrıca Seul’de en az 163 kişinin yağış ve seller sebebiyle evsiz kaldığını, okul ve kamu binalarına sığındığını yazdı.

İçişleri Bakanlığı, başkent Seul ve çevresindeki kentlerde yaklaşık 800 binanın hasar gördüğünü ve en az 790 kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Bakanlık, su baskınları izleme seviyesini “ciddi”ye yükseltti.

Orman Hizmetleri de ülke genelinde 47 şehir ve bölgede toprak kayması uyarıları yayınladı. Yağışların yarına kadar devam etmesi bekleniyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir