Giresun: Alucra, Kamışlı Kilisesi

Kamışlı Kilisesi; Giresun’un Alucra İlçesi, Kamışlı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Günümüzde Kamışlı Köyü Kilisesi olarak adlandırılan kilisenin eski eser fişi kaydında, Rumi 1306 tarihinde (1890), Köçös oğlu Yani tarafından yaptırıldığı ve mimarının Çolak Kosti olduğu yazılıdır.  Kilisede yapı malzemesi olarak bazalt ve andezit taşı kullanılmıştır. Beden duvarları moloz taş olup, köşelerde ince yonu andezit taşı kullanılmıştır.

Narteks ve mahfil bölümleri bulunmayan kilisenin doğu cephesinde, üzeri beşik tonozla örtülü yarım yuvarlak şeklinde üçlü apsisi vardır. Apsislerde basit yuvarlak kemerli, küçük boyutlu birer adet mazgal pencere yer alır. Naosun apsis üzerinde kalan doğu cephesinde yuvarlak formlu üç adet pencere bulunmakta olup, ortadaki pencere diğerlerine göre büyük boyutludur.

Yapının batı cephesi ortasında giriş bölümü, girişin üst seviyesinde üç adet pencere, çatı seviyesine yakın bir noktada ise yonca yaprağı biçimli küçük bir pencere yer alır. Bu cephenin kuzey köşesinde çan kulesinin piramidal şekilde yükselen dört kademeli cepheye bitişik kaide bölümü sağlam durumdadır. Yapının güney ve kuzey cephelerine simetrik olarak üçer adet pencere yerleştirilmiştir. Pencere formları üç cephede de dikdörtgen formlu ve düz atkı taş açıklıklıdır. Pencere üzerlerinde yuvarlak kemerli alınlıklar vardır. Kesme ve ince yonu andezit taşından inşa edilen pencereler demir parmaklıklıdır.

Naosa, batı cephe ortasında yer alan dikdörtgen formlu ve düz atkı taş alınlıklı açıklıktan girilir. Giriş açıklığına, söveleri çevreleyen profilli silmelerle haç görünümü verilmiştir. Kapı kanatları mevcut olmayan girişin taş lentosu ortasında haç motifi görülür.  Lento üzerinde yer alan dikdörtgen alınlık içerisinde hafifletme kemeri bulunur. Kemer formu hafif sivridir. Alınlığın iki yanındaki silmelerin üzerinde örgü motifi vardır. Naosun zemini çöken örtü sisteminin hafriyatı ile kaplıdır.

Zemininden 20–30 cm. yüksek olan apsisin önünde bema adı verilen tören kısmı bulunur. Naos, iki sütun dizisi ile üç nefe ayrılmıştır. İç mekânda duvar yüzeylerinin fresklerle kaplı olduğu kalıntılardan anlaşılmaktadır. Kemer karınlarında mavi zemin üzerine siyah çizgilerle oluşturulmuş geometrik motifler görülür. Kemer kenarlarını mavi renkli iki çizgi arasına stilize S kıvrımı tekrarı ile oluşturulmuş bordür sırası dolanır. Bordürün dışında teslis inancını simgeleyen üçlü noktalamalar vardır.

Üst örtünün bema önünde küçük bir kısmı ayakta kalmıştır. Bu bölümde üst örtüyü taşıyan yuvarlak formlu iki adet iyon başlıklı mermer sütun sağlam durumdadır. Bu sütunlar apsis önünde duvara bitişik olan dikdörtgen kesitli iki adet kolona sivri kemerlerle bağlanır. Bu iki kolon da ana apsis önünde sivri kemer ile birbirine bağlanmıştır. Diğer sütunlar yıkık durumda olup, beşik tonozun ortasında kubbeli kasnak olduğu kalıntılardan anlaşılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir