Gaziantep: Kozluca Kasteli

Kozluca Kasteli; Gaziantep’in Şahinbey İlçesi, Kozluca Mahallesi, Kozluca Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kozluca Cami’nin güneyinde bir konut yapısının altındadır. Kozluca Kasteli’nin bir bölümü zemin seviyesinin üstündedir. Kastelin yapım yılı kesin olarak bilinememektedir. Bununla birlikte, 1557 tarihli Ayıntab Vakıf Defteri’nde “vakf-ı Mescid-i Kozluca” vakfından bahsedilmektedir.

Bir caminin yakınına mescit yapmak çok işlevsel olmayacağı için Çam (2006), Kozluca Kasteli’nin Kozluca Cami’den daha önce yapıldığı düşünmektedir. Bu çerçevede Kozluca Kasteli’nin tarihi 1543’ten daha eskiye gitmektedir. Kozluca Kasteli’nin 1975’de yapılan onarımla zemininin doldurulduğunu, şehir suyuna bağlandığını, helâların yerinin değiştirildiğini ve çimeceklik ile ikinci havuzun ortadan kaldırıldığını belirtmektedir.

2015 yılında başlanan onarım çalışmalarında kastelin özgün biçimlenmesi ortaya çıkartılmıştır. Yapılan çalışmalarla kastel içindeki dolgu kaldırılmış ve özgün hela, çimeceklik ve havuzlar ortaya çıkartılmıştır.. Ortaya çıkan özgün durumunda kastel çapraz tonozla örtülü iki hacimden oluşmaktadır.

Hacimlerden birinde iki duvar yüzeyinde hela taşları ile duvar kenarından giden ve hela taşlarının önüne kadar uzanıp temizlenmek için küçük bir havuzcuk oluşturan temiz su kanalları görülebilmektedir. Bu sistem Pişirici Kastel’deki sistemle aynıdır. Diğer bölümünde ise ortada bir havuz bulunmaktadır. Bu mekanda ayrıca duvar kenarında, kastel içinde suyun dağıldığı ikinci bir havuz bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir