Gaziantep: Handan Bey (Handaniye) Camii

Handan Bey (Handaniye) Camii; Gaziantep’in Şahinbey İlçesi, Karagöz Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır.  Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapımıyla ilgili kesin bilgiler bulunmamakla birlikte Evliya Çelebi Seyahatnamesi ile Şer’ i Mahkeme sicillerine göre 16. Yüzyılda Handan Bey tarafından yaptırılmıştır. 1788-1821 yılları arasında onarım görmüştür. Antep’te yaşamış Erzincanlı beylerin en fakiri sayılan Handan Ağa tarafından yaptırılmıştır.

Mihrap yönüne paralel iki nefli, dikdörtgen planlıdır. Ortadaki iki ayaklı altı bölüme ayrılmış, her bölümün üstü ise çapraz tonozla örtülmüştür. Dışa taşan taçkapı, sivri kemerli bir niş içinde, basık yuvarlak kemerli bir girişten oluşmaktadır. Burada ak ve kara taş yanında kırmızı ve beyaz mermer kullanılmıştır.

Minarenin çok köşeli, gövdesi bir dizi palmet, palmetlerin üst ve altı eşit aralıklarla rozet motifleriyle süslenmiştir. Kuzeydoğu yönünde ise tek parça 16. yüzyıl iznik çinisi yerleştirilmiştir. Hafif sivri kemerli mihrap onarım yüzünden ilk günkü görünümünü kaybetmiştir. Minare kübik altlıkla başlar, gövde onikigen olarak yükselir.

Şerefe altında içleri bezenmiş mukarnas sıraları yer alır. Mukarnas sıralarının altında rozetler, aralarında da çini tabaklar bulunmaktadır. Şerefe korkulukları geometrik kafeslidir. Gelir getiren bir de saraçhanesi olan cami, Miladi 1791 yılında yeniden yapıldı. Caminin onarımlarında bundan sonra saraçhaneden alınan gelir kullanılmaya başlandı. Antep Savunması’nda cami ibadet yapılamayacak duruma gelmişti. Daha sonra yeniden bir onarım geçirmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir