Gaziantep: Alaybey (Gami Bey) Camii

Alaybey (Gami Bey) Camii; Gaziantep’in Şahinbey İlçesi, Alaybey Mahallesi, Gaziler Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Caminin yapılış tarihiyle ilgili kesin bir bilgi yoktur. Ancak 4 Zilkade 1005 (M.1596) tarihli mahkeme kayıtlarından caminin M.1595 tarihinden önce yapıldığı H.1224 tarihinde yeni bir onarım gördüğü caminin doğu bölümündeki 1594 ve mihrap yönündeki 1598 tarihli mezar kitabelerinden 16. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı anlaşılmaktadır.

Camiyi yaptıran kişinin Alaybeyi olan bir komutan olduğu bilinmektedir. Camide kesme taş işçiliğinin güzel örnekleri bulunmaktadır. Yöre mimarisine uygun olarak dikdörtgen planlı, iki neflidir. İç mekan dört ayakla on bölüme ayrılmış, çapraz tonozla örtülmüştür. Süslemesiz yalın bir yapıdır.

Taç kapı ve mihrap, ak-kara taylardan örülmüş, altı kollu yıldız, zikzak, baklava motifleriyle süslenmiştir. Son cemaat  yeri, sivri kemerlerle birbirlerine bağlanmış, ak-kara taştan dört ayağa oturan düz çatıyla örtülüdür. Dört sütunlu revak şeklindeki son cemaatin ortadaki kemeri diğerlerinden daha yüksektir.

Son cemaat yerinde ana kapıdan başka iki kapı, toplam beş pencere ve iki mihrabiye bulunmaktadır. Son cemaatin iki yanı kapalıdır.  Minarenin gövdesi çok köşelidir. Şerefe korkulukları oyma taş işçiliğinin güzel örneklerindendir.

Mihrabiyelerde Allah yazılı rozetler yer almaktadır. Kapı ve pencere söveleri siyah beyaz taştan yapılmış ve hepsi kemer içine alınmıştır. Kapının üzerindeki ana kitabeden başka maksure penceresinin iki yanındaki iki ahşap kitabeden biri bugün yerinde yoktur. Merdivenle çıkmalı minberi ve vaaz kürsüsü vardır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir