Gani Müjde Kimdir? Hayatı, Eserleri

27 Kasım 1959 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Gani Müjde, Güngören İzzet Ünver Lisesi mezunu olan Müjde, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde bir yıl resim eğitimi gördükten sonra sinema okumaya karar vermiş ve Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-Televizyon Bölümü’nden mezun olmuştur.

Lise yıllarında ailesinin içinde bulunduğu zor şartlar nedeniyle kendini kurtarma ihtiyacı hisseden Müjde, Oğuz Aral’ın karikatür karşılığında para ödediğini duyunca karikatüre ilgi duymaya başlamıştır (Kahveci 2005). Bu ilgi Müjde’nin daha sonra Gırgır dergisinde çalışmaya başlamasını sağlamıştır.

Sekiz yıla yakın Gırgır ve Fırt adlı mizah gazetelerinde çalışmış, Laklak adlı mizah gazetesinde editörlük yapmıştır. 1986 yılında Gani Müjde, Can Barslan, Metin Üstündağ gibi çoğu Gırgır dergisinde yer alan kişilerle birlikte Limon dergisini çıkarmıştır. Bu dergide “Peynir Gemisi” başlığı altında sürekli yazılar yazmaya başlamıştır.

Nankör, Deli, Politika, Şenola, Günaydın, Güneş, Cumhuriyet, Aktüel, Sabah, Milliyet, Penguen, Naviga, Tomorrow dergi ve gazetelerinde çalışan Müjde, Aktüel ve Marine Aktüel dergilerinde köşe yazarlığı yapmıştır. Tükenmez Kalem adındaki mizah ve prodüksiyon şirketini kurduktan sonra NTV’de ekranlara gelen Gündem Dışı programında pek çok söyleşi gerçekleştirmiştir.

2000 yılında sanatçı/oyuncu Belma Canciğer ile evlenen Müjde’nin, Ece Su adında bir kızı ve Arda adında bir oğlu vardır. 2008 yılından itibaren salı akşamları 22.00’da NTV kanalında 3 sezon boyunca devam eden Denizde Hayat adlı denizcilik programında Gani Müjde, konuklarını kendi teknesinde ağırlayarak program yapmıştır.

2015 yılında TV8 kanalında Komedi Türkiye adlı yarışma programında jüri olarak görev alan yazar, Gülse Birsel ile birlikte programın skeçlerini yazmıştır. Gani Müjde, 13-19 Ekim 2018 tarihleri arasında Frankfurt/Almanya’da düzenlenen 18. Türk Film Festivali’nde jüri üyesi olarak görev yapmıştır.

İstanbul’da yaşamakta olan Gani Müjde, 19 Ocak 2019 tarihinde kendi adıyla açtığı Youtube kanalında gündemi ve aklına takılanları aracısız bir şekilde halka anlatmak için “ Bi De Benden Dinle” adlı yayın yapmaktadır.

“Gani Müjde ile Senaryo Atölyesi” adı altındaki eğitimleri ile fikir tasarımı, karakter tasarımı, öykü yazmak, snopsis ve tretman, diyalog terbiyesi, senaryoda takım çalışması ve yazma deneyimleri konularında yeni yetişenlere yol göstermeye devam etmektedir.

Kahpe Bizans ile 8. Magazin Gazetecileri Derneği Ödülleri 2000’de En iyi yönetmen ödülünü almıştır.

Gani Müjde’in eserleri: Peynir Gemisi, T.Ö.rkiye, Ayaküstü, Beraber ve Solo Kaygılar, Ahmak Islatan, Aramızda Kalsın, Seni sevdiğimi kimseye söyleme çünkü ben herkese söyledim, Üç yanlış bir doğruyu götürür, İsim – şehir – hayvan – bitki, Kahpe Bizans, Ya benimsin ya toprağın ya da arasını bulalım, Bendeki kulak Van Gogh’ta yok.

Gani Müjde’in yazdığı veya katkıda bulunduğu sahne gösterileri: Uğur Yücel – Müjde Ar Show, Uğur Yücel – Sezen Aksu Show, Müzikomedi (Nükhet Duru – Demet Akbağ – Rasim Öztekin), Mega Show, Ve Cem Özer ve…, Beyaz stand-up.

Gani Müjde’in yazdığı tiyatro oyunları: Burası T.Ö.rkiye (Ercan Yazgan – Cihat Tamer), 2011 Türkiye (Demet Akbağ – Rasim Öztekin – Cenk Koray).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir