Galler 64 Yıl Sonra Dünya Kupası’nda

Avrupa Elemeleri Play-Off Finali’nde Galler, Ukrayna’yı 1-0 mağlup ederek adını Dünya Kupası finallerine yazdırdı. Galler’in tek golü, kaptan Gareth Bale’in serbest vuruşuyla geldi.

1958 yılında İsveç’te düzenlenen ve turnuvayı o yılın şampiyonu Brezilya’ya çeyrek finalde elenerek tamamlayan Ejderhalar, sonraki finaller için Avrupa elemelerini geçemedi.

2022 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda 4 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 mağlubiyet alarak 15 puanla Belçika’nın ardından ikinci bitiren Galler, play-off oynama hakkı elde etti.

Play-off yolunda da rakiplerini geçen kuzey Avrupa ülkesi 64 yıl sonra Dünya Kupası bileti almaya hak kazandı. Galler’in yıldız futbolcusu Gareth Bale, attığı 5 golle ülkesinin bu başarısında önemli rol oynadı.

Galler, en uzun aradan sonra kupaya geri dönen Avrupa takımı olacak. Maçın ardından konuşan Bale, bunun Galler futbol tarihinin en büyük olayı olduğunu söyledi.

B Grubu’nda yer alacak Galler’in rakibi ise ABD, İran ve İngiltere olacak.

Birleşik Krallık’a bağlı Galler Özer Yönetimi Başbakanı Mark Drakeford “Ülke olarak bir araya geldiğimizde başarabileceğimiz şeyler görmek inanılmaz” dedi.

Dünya genelinde ise kupaya bir kere katıldıktan sonra Galler’den daha uzun süre kupadan uzak kalan, yalnızca Küba ve Endonezya olmuştu.

Galler’in ilk ve son Dünya Kupası’nda çeyrek finalde elenmesine yol açan futbolcu ise, o zamanlar 17 yaşında olan ve takımının tek golünü atan Brezilyalı Pele’ydi.

Galler yıllar içinde Dünya Kupası’na katılmaya yaklaşsa da 1977 ve 1985’te İskoçya’ya elenmişti. Avrupa Kupası’ndan da uzun süre uzak kalan ekip 2016’da gidişatı değiştirmiş ve yarı finale çıkmış, EURO 2020’de ise son 16’ya kalmıştı.

Katar’daki Dünya Kupası, yazın havanın futbol oynanamayacak kadar sıcak olması nedeniyle Kasım’a ertelenmişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir