Ferhat Tunç Kimdir? Hayatı, Albümleri

14 Mart 1964 yılında Tunceli’nin Ovacık ilçesine bağlı Babaocağı köyünde dünyaya gelen Ferhat Tunç’un tam adı Ferhat Tunç Yoslun’dur. Liseyi bitiren Ferhat Tunç, 1979 yılında Almanya’ya taşındı.

Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi’ne bağlı bir müzik okulunda kısa bir eğitim alan Ferhat Tunç, Kızılırmak adlı ilk albümünü çıkardı. Ferhat Tunç, 1984’te kendisi gibi Türkiye’den Almanya’ya giden müzisyen Orhan Temur’la birlikte Bu Yürek Bu Sevda Var İken başlıklı albümü çıkardı. Albüm, 12 Eylül Darbesi’ne itirazın izlerini taşıyordu.

Ferhat Tunç, 1985’te, 12 Eylül’ün rüzgarlarının henüz sert estiği bir dönemde Türkiye’ye döndü ve yeni bir başlangıç yaparak aynı yıl Vurgunum Hasretine başlığı ile Türkiye’deki ilk albümünü çıkardı. Miting havasında geçen konserler, çok satan albümler ve toplumsal muhalafetin gözdesi olan bir sanatçının ödeyeceği bedel gözaltılar, davalar, mahkemeler ve yıllar süren konser yasakları oldu.

Kızılırmak Boylarında Bir Şehir başlıklı türküsünü Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenlere ithaf eden Ferhat Tunç, 11 Temmuz 2005 tarihinde Tunceli’de PKK tarafından alıkonulan er Coşkun Kırandi’nin ailesine kavuşmasına yardımcı oldu. 2012’de Tunceli’de düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nde yaptığı konuşma nedeniyle hakkında soruşturma açılan Ferhat Tunç, terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla yargılandı ve 2 yıllık hapis cezasına mahkum edildi, fakat ceza 3 yıl ertelendi.

Mayıs ve Haziran 2020 tarihinde, yazar Gökhan Yavuzel ve sanatçı Pınar Aydınlar ile birlikte ölüm tehditleri aldıkları gerekçesiyle kamuoyuna açık olmak üzere iki defa ortak bildiri yayınlayan Ferhat Tunç, 2016 yılından beri hakkında davalar açılmasından dolayı Almanya’da yaşamakta.

Ferhat Tunç’un albümleri: Kızılırmak, Bu Yürek Bu Sevda Var İken, Vurgunum Hasretine, Ay Işığı Yana Yana, Munzur Dağlarında, Vuruldu, İstanbul Konserleri – 1, Yaşamak Direnmektir, İstanbul Konserleri – 2, Gül Vatan, Ateş Gibi, Firari Sevdam, Özlemin Dağ Rüzgarı, Kanı Susturun, Bu Yürek Bu Sevda Var İken, İstanbul Konserleri – 3,

Kayıp, Kavgamın Çiçeği, Her Mevsim Bahardır, Şarkılarım Tanıktır, Nerdesin Ey Kardeşlik, Sevmek Bir Eylemdir, Ateşte Sınandık, Çığlıklar Ülkesi, Listen to the Banned, Dersim – Şuware Kırmanciye, Kobani, 30 Yılın Ezgileri, Marşlar Ve Ağıtlar, Memleketçe.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir