Fatma Aras Kimdir? Hayatı, Eserleri

1954 yılında Iğdır’ın Aralık İlçesine bağlı Yukarı Aratan Köyünde dünyaya gelen Fatma Aras, babasının hayatındaki yerini ve önemini “Yürürüm ardında koyduğun ize/ Edepten hazine bıraktın bize/ Bakışın yeterdi gereksiz söze/ Önce Hak, sonra sen takdirdin baba” dizelerinde anlatır.

Haber Merkezi / Aras, ilkokulu doğduğu köyde okur. Daha sonra İzmir’de Endüstri Meslek Lisesi, Kimya bölümünü bitirir. Bir müddet Almanya’da yaşar. Türkiye’ye döndükten sonra kimya teknisyeni olarak çalışır. 1999 yılında İzmir’de Maden Tetkik Arama Müdürlüğünden emekli olur.

Fatma Aras, şiire küçük yaşlarda ilgi duymaya başlar. İlkokul sıralarında mâni yazmaya başlayan Aras, ilk şiirini on dört yaşında iken kaleme alır. Almanya’dan döndükten sonra şiir yazmaya daha da yoğunlaşır, karşılaştığı bazı şairler ve okuduğu kitaplar aracılığıyla kendini geliştirir.

Fatma Aras, geleneksel bir usta çırak ilişkisi içerisinde yetişmemiştir; ancak Veysel Çolak’tan şiirlerinin genel yapısı ve üslubu konusunda yardımlar almıştır. Bunun yanı sıra takdir ettiği, beğendiği halk şairlerini usta olarak kabul etmiş, sanatında bu ustalardan feyz almıştır.

En çok Karacaoğlan, Pir Sultan Abdal ve Âşık Veysel’den etkilenmiştir. Âşık tarzı şiir geleneğinde rüya ve badenin bir kültür öğesi olarak var olduğunu ancak günümüzde, geçmişteki o büyülü anlamını kaybettiği düşünen Aras, rüya ve badenin şiirlerinde etkili olmadığını, şiirlerine yansıyanları hayatın bütününden aldığını dile getirmiştir.

Fatma Aras, Şerafettin Hansu’nun “Soyadın mahlas olmaya çok uygun” sözleri üzerine soyadını mahlas olarak kullanır. Zaman zaman şiirlerinde adıyla soyadını birlikte kullandığı da olmuştur. Fatma Aras, Mihriban Aras’tan halk hikâyeleri de öğrenmiştir.

Şiirlerini çoğunlukla 11’li hece ölçüsüyle yazar. Sevdikleri, hasreti, kırgınlıkları, tecrübeleri, sitemleri şiirinde yer alır. “Kendini bilmezi lafla yoklamam/ Cemali gül koksa yine koklamam/ Bin yıllık ömrümde bir gün saklamam/ Ben Yunus’um derin sular severim” dizeleri Aras’ın hayat felsefesini göstermektedir.

Aras’ın çeşitli dergi ve gazetelerde şiirleri yayımlanmış, sanatıyla ilgili yazılar yazılmıştır. Aras, ilk olarak Saklıyım (2008) adlı şiir kitabını yayımlar. Bu kitabı daha sonra Göğü Azalan Kuşlar (2012) Turna Ağıtı (2015), Ağrılı Beklemeler (2015), Söz ve Hançer (2017), Dağ Su Korku adlı kitapları izler.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir