Evcil Hayvanlar Çocuklarda Gıda Alerjilerini Önlemeye Yardımcı Olabilir

Evcil hayvanların çocuklarda solunum yolu alerjisi olasılığını azaltabileceğini gösteren araştırmalar bulunmakta. Yeni bir araştırma evcil hayvanların çocuklarda gıda alerjisi riskini de azaltabileceğini ortaya koydu.

Haber Merkezi / Araştırma, evde köpeklere maruz kalan küçük çocukların yumurta, süt ve fındık alerjisi yaşama olasılığının daha düşük olduğunu, kedilere maruz kalan küçük çocukların ise yumurta, buğday ve soya fasulyesi alerjisi yaşama olasılığının daha düşük olduğunu buldu.

Çalışma için 66.000’den fazla bebekle ilgili veriler analiz edildi. Çalışma, hamilelik sırasında veya erken bebeklik döneminde kedi veya köpeklere maruz kalanların, en az 3 yaşına kadar daha az gıda alerjisi olduğunu ortaya koydu.

Japonya’daki Fukushima Tıp Üniversitesi pediatri bölümünden Dr. Hisao Okabe, evcil hayvan maruziyetinin gıda alerjilerini tamamen önleyemeceğine dikkat çekti.

Araştırmanın yazarlarından Okabe, “Bu araştırmanın gösterdiği tek şey, evcil hayvan maruziyetinin gıda alerjisi geliştirme riskini azaltabileceğidir. Ayrıca, evcil hayvan maruziyeti ile gıda alerjisi arasındaki ilişki, evcil hayvan türüne ve neden olan yiyeceğe bağlı olarak farklılık gösterebilir” dedi.

Dr. Hisao Okabe, bu konuyu incelemeye karar vermelerinin nedenini, evde evcil hayvan besleyen annelerin, evcil hayvanların alerjik hastalıklara yakalanma riskinden endişe duymaları olduğunu söyledi.

Gıda alerjileri açısından, hamilelik sırasında ve erken bebeklik döneminde evcil hayvan maruziyeti bazı durumlarda iyi olabileceğini söyleyen Dr. Okabe, Güney Afrika’daki son araştırmaların, hamilelik sırasında veya erken bebeklik döneminde çiftlik hayvanlarına maruz kalmanın, gıda alerjisi riskini azalttığını ortaya koyduğunu belirtti.

Bu sonuçların gıda alerjileri konusunda gelecekteki araştırmalara rehberlik edebileceğini ekleyen Okabe, “Evcil hayvanlara maruz kalmanın neden olduğu gıda alerjisinin önleyici mekanizmasının açıklığa kavuşturulacağını ve bunun yeni gıda alerjisi önleme ve tedavi stratejilerine katkıda bulunacağını umuyoruz” dedi.

Araştırma ilk olarak PLOS ONE dergisinde 29 Mart’ta yayınlandı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir