Eski Pakistan Başbakanı İmran Han Tutuklandı

Pakistan’da başbakanlığı sırasında aldığı hediyelerle ilgili olarak yolsuzluktan suçlu bulunan İmran Han, üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Lahor’daki evinde tutuklanan Han’ın özel bir uçakla İslamabad’a götürüldüğü bildirildi.

Kararın ardından İmran Han’ın ekibi temyiz başvurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Ekibin bir üyesi, “Tanık sunma şansı verilmediğini ve tezleri toparlamak için yeterince zaman ayrılmadığını belirtmek önemli” dedi.

Yargıç Humayun Dilavar’ın, “Han’ın yolsuzluk uygulamalarına karıştığı kanıtlandı” dediği belirtildi. İslamabad Yüksek Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya İmran Han katılmadı.

İmran Han, geçen yıl Nisan ayında görevden alınmasından bu yana kendisine açılan “yolsuzluk”, “terörizm” ve “halkı isyana teşvik etmek” suçları nedeniyle 150’den fazla davayla karşı karşıya. Han ise söz konusu suçlamaların “siyasi nedenlerle” yapıldığını iddia ediyor.

Mahkeme, Han’a makamı gereği verilen hediyelerden elde ettiği satış gelirini bildirmediğine hükmetti. Aralarında pahalı saatlerin de olduğu hediyelerin toplam bedelinin 500 bin dolar civarında olduğu iddia ediliyor.

Pakistan hükümetinin açıklamasına göre, bu hediyelerden en pahalısı 300 bin dolar değerinde Rolex marka bir saatti. İmran Han hakkındaki suçlamayı reddediyor ve saatleri satın aldığını savunuyor.

Sosyal medya hesabından bir video mesaj yayınlayan Han, taraftarlarına sukünet çağrısında bulundu. Mesajın tutuklanması öncesi kaydedildiğini vurgulayan siyasetçi, “Bu tutuklama bekleniyordu. Partililerimin barışçıl olmasını, kararlı ve güçlü durmasını istiyorum” mesajı verdi.

Eski başbakan ve taraftarları bu davaların siyasi amaçla hazırlandığını savunuyor. Han, Rusya ve Çin ile dostane ilişkileri yüzünden ABD’nin muhaliflerle iş birliği yapıp, siyasi kariyerini bitirmeye çalıştığını iddia ediyor.

Pakistan Adalet Hareketi Partisi lideri olan 70 yaşındaki Han, siyasete atılmadan önce dünyaca ünlü bir kriket yıldızıydı.

Söz konusu hukuki süreçle ilgili soruları yanıtlayan Pakistan Enformasyon Bakanı, Han’a yapılan gözaltının seçimlerle ilgisi olmadığını savundu.

Pakistan’daki genel seçimlerin normal takvime göre en geç Ekim ayına kadar yapılması gerekiyor. Kararın açıklandığı mahkeme binası önünde ise aralarında bazı savcıların da olduğu belirtilen kişiler “İmran Han bir hırsız” diye bağırdı.

İmran Han, 2022’de Pakistan Parlamentosu’nda hakkında yapılan güvensizlik oylamasını kaybederek iktidarı bırakmak zorunda kalmıştı.

Görevi bırakması sonrasında hakkında çok sayıda dava açılmış ve bu yıl Mayıs ayında tutuklanmıştı. Tutuklanması nedeniyle ülke genelinde protesto gösterileri düzenlenmiş ve Han kefaletle serbest bırakılmıştı.

Her ne kadar siyasete men etme seçim komisyonuna ait bir karar olsa da, hapis cezasının eski başbakanın siyasete dönme çabalarına büyük darbe vuracağı ifade ediliyor. Öte yandan, önceki tutuklama sonrasında yaşanan protestoların tekrar yaşanmasından endişe ediliyor.

(Kaynak: BBC Türkçe, DW Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir