Engin İnal Kimdir? Hayatı, Filmleri

21 Ocak 1942 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Engin İnal, 20 Haziran 2004 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Asıl adı İhsan Engin Büyükinal olan Engin İnal’ın naaşı Feriköy Mezarlığı’nda defnedildi.

Haber Merkezi / Galatasaray Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Fransız Edebiyatı ve Mukayeseli Romen Dilleri Filolojisi bölümü mezunu olan Engin İnal, bir süre eğitim alanında çalıştı. Engin İnal, Galatasaray Lisesi Fransızca Öğretmenliği, Yabancı Diller Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi, Marmara Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı’nda Öğretim Görevlisi olarak çalıştı.

Kendisine bir motosiklet alabilmek için mankenlik yapmaya karar veren Engin İnal, 1964 yılında Perde Dergisine resimlerini gönderdi. Ardından beğenilmesi üzerine sinemaya yönlendirildi ve Türkan Şoray ile başroller oynayan Engin İnal, ancak 1968 yılında sinemayı bıraktı.

Bundan sonra 50 kadar kitap ve ansiklopedinin çevirisini yapan Engin İnal; bir senaryo ve bir film de yazdı. Feyzi Tuna’nın ısrarı üzerine 13 sene sonra sinemaya dönen Engin İnal, Bir Kadın Bir Hayat filmindeki rolüyle, 1985 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Engin İnal, Kurtuluş dizisinde Adnan Adıvar’ı canlandırdı.

Engin İnal’ın rol aldığı film ve dizilerden bazıları: Bana Derler Külhanlı, Posta Güvercini, Şepkemin Altındayım, Sevgili Öğretmenim, Yasak Sokaklar, Aslan Pençesi, Baybora’nın Oğlu, Dişi Kartal, Dövüşmek Şart Oldu, Fırtına Beşler, Katiller De Ağlar, Kıran Kırana, Meyhanenin Gülü, Ölüm Yolcuları, Yosma, Ağa Düşen Kadın,

Suçumuz Kadın Olmak, Aşk Üçgeni, Hanımın Çiftliği, Kanımdaki Şeytan, Kurye Kız, Oyun Bozuldu, Üç Arkadaş, Çizme, Yıldızlar Gece Büyür, Aşkın Sonsuz Dansı, Aysarının Zilleri, Bir Zamanlar Sarhoştu, Metamorfoz, Mümin ile Kafir, Sürgün, Taşların Sırrı, Kafes Kuşları, Kanlı Para, Kederli Yıllar, Kelebekler Sonsuza Uçar, Oyun İçinde Oyun, Üç Kişilik Dünya, Yasak Sokaklar,

Aşk Ölümden Soğuktur, Büyük Bedel, Gurur, İhanet Çığlıkları, Kaygısızlar, Ölüm Oyunu, Ölüm ve Giz, Oy Deposu, Sensiz Olmaz, Sevgili Oğlum, Soğuk Geceler, Cinlerle Periler, Şeytan Çıkmazı, Sultan, Belalım Benim, Karaoğlan, Kardelen, Kumsaldaki İzler, Sensiz Yaşanmaz, Serseri, Umutların Ötesi, Sensiz Yaşanmaz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir