“Ek Bütçe İhtiyacı Gündemde” İddiası; Bakanlıktan Açıklama

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ek bütçe ihtimalini göz önüne aldığı iddia edilirken, Bakanlıktan, “Şu an için bakanlığımızın gündeminde ek bütçe konusu yer almamaktadır” açıklaması geldi.

Ekonomim.com’dan Mehmet Kaya’nın haberine göre, geçen yıl haziran ayı itibariyle ek bütçe ihtiyacı ortaya çıkmıştı. Deprem nedeniyle yapılacak ihalelerle birlikte, acil olarak yapılan harcamalar ve normal dönemde harcanması gereken çok sayıda ödeneğin bekletildiği kaydedildi.

Yılın kalan döneminde hem deprem hem de olağan devlet bütçe giderlerinin yapılmaya başlanmasıyla, gerçek ihtiyacın ortaya çıkacağı kaydedildi.

Öte yandan, yılın tamamı için enflasyon yüzde 24,9 olarak alınmış ve bütçe buna göre şekillendirilmişti. Yılın ilki iki ayı itibariyle enflasyon yüzde 10’a ulaştı. Buradan gelecek rakam şişmelerinin ve parasal genişlemenin de bütçe üzerinde baskı oluşturacağı kaydedildi.

Deprem haricinde atılan başta EYT olmak üzere bazı harcama artırıcı uygulamalar da devam ediyor. Her ne kadar buradan gelecek ilave yükler, 2023 bütçesi için öngörülmüş olsa da özellikle depremin etkisiyle ortaya çıkan ekonomik etkilerin giderilmesi için ilave harcamalar yapılacak. Yeni kredi paketlerinin açılması da söz konusu olabilecek.

Öte yandan, enflasyonun beklenen şekilde hızlı gerilemeyebileceği de bütçe dengelerini sarsacak. Yıl içinde öngörülen harcama tutarları enflasyon nedeniyle artacak. Bu arada, depremin bütçeye getireceği ilave yükün hala net olmadığı belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı: Gündemimizde yok

Ek bütçe ihtimalini göz önüne aldığı iddialarına ilişkin Bakanlıktan açıklama geldi. Yapılan açıklamada, “Bazı mecralarda Bakanlığımızın gündeminde ek bütçe olduğu ile ilgili haberler yer almaktadır. Bu haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Şu an için bakanlığımızın gündeminde ek bütçe konusu yer almamaktadır” denildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir