Edirne: Sweti George Bulgar Kilisesi

Sweti George Bulgar Kilisesi; Edirne’nin Barutluk Mahallesi, Kıyık Caddesi, Noktacı Camii Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

19.yüzyılda Bulgar asıllı vatandaşların yoğun olarak yaşadıkları Kıyık semtinde yer almaktadır. 1880 yılında inşa edilmiştir. Halk arasında Bulgar Kilisesi olarak adlandırılmıştır. Kilisenin yapımı Sultan II. Abdülhamit’in izni ve zamanın Edirne Valisi Rauf Paşanın yardımları sayesinde tamamlanmıştır.

Edirne, Osmanlı tarihi boyunca bünyesinde birçok azınlığı barındırmıştır. Edirne’de bulunan en önemli azınlıkların başında da Bulgarlar gelmekteydi.Kilise Rönesans üslubunda bir bazilikadır. Ana giriş kapısının hemen üzerinde çan kulesi yükselmektedir. Üç nefli olup,kapladığı alan 320 metrekaredir.

Kesme taş ve tuğladan yapılan kilisenin zemini mermerle kaplıdır. İçmekan çoksayıda ikonayla donatılmıştır. Balkan Savaşlarından sonra cemaati azalan Kilise zamanla bakımsızlıktan harabe haline gelmiştir. Restorasyon çalışmalarının ardından 2004 yılında tekrar ibadete açılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir