Edirne: Kral Kızı Bazilikası

Kral Kızı Bazilikası; Edirne’nin Enez İlçesinin güneydoğusunda, eski dönemlerde “Doğu Limanı” olarak bilinen bugünkü Taşaltı Gölü’nün batısındaki yamaçta, Kral Kızı olarak adlandırılan mevkiide yer almaktadır. 

Kral Kızı Bazilikası’na şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Narteks kısmı henüz açılmayan bazilikanın uzunluğu 27 m. olup, genişliğinde aynı ölçüdedir. Üç apsisli, apsisler arasında koridorlar biçiminde düzenlenmiş pastoforyumlardan ötürü, bazilika beş nefli gibi büyük bir plan göstermektedir.

Apsisler iç tarafta tam bir yarım daire biçimi gösterirken, dış tarafta köşeli olarak görülmektedir. Çatı, nefler arasında yer alan büyük yapılmış fil ayaklarıyla taşınmaktaydı. Orta nefte, 3 m. derinliğinde ve içinde kutsal su bulunduran tonozlu kuyu bulunmaktadır.

Bu kuyunun içerisinde üç adet niş yer almaktadır. Tabanı tahribata uğramış kilisede, yer yer mermer blokların gözükmesinden dolayı son evrede tabanı mermer levhalarla kaplandığı bilinmektedir. Orta nefin batısında ve ayrıca yan neflerde döşeme altında geç dönemlere ait mezarlar bulunmuştur.

Sağ nef içinde iki arkosol görülmüştür. Ayrıca yapılan kazı çalışmalarında tessera ve döşeme taşı parçaları ele geçmiştir. Apsisin kuzeydoğu ucunun altında yer alan daha eski bir apsisin güney ucunun varlığı bilinir. Güney ucu görünen bu yapının bir Roma yapısına ait olduğu düşünülmektedir. Bazilikada toplamda 7 evre görülmektedir

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir