Edirne: Keşan, Mercan Köprüsü

Mercan Köprüsü; Edirne’nin Keşan İlçesi, Mercan Köyü sınırları içerisinde Sazlıbüvet Deresi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Çok gözlü bir köprüdür. Üç büyük gözden oluşur ve ortadaki göz diğer gözlere göre daha geniştir. Yay veya diğer adıyla yuvarlak kemerli formdaki köprünün her ayağında birer tane, toplamda dört adet dairesel formda tahliye kemeri mevcuttur.

Memba cephesindeki orta iki ayakta tahliye gözlerinin hemen altından başlayan üçgen sel yaranlar dikkat çekmektedir. Bu sel yaranlar payanda görevi görürler. Köprünün taşıyıcı taş duvarları kemer silmelerinden hafifçe dışa taşkın biçimdedir ve üzerinde korkuluklar yoktur.

Köprü döşemesi kalın toprak tabakasıyla kaplanmıştır. Köprünün korkulukları ise günümüzde mevcut değildir. Eğimi düşük olan köprüde, köprü kemerler silmeleri taş diğer kısımları ise kaba yontma taştan yapılmıştır.

Köprü günümüze kadar ulaşmıştır ve halen onarılsa kullanılabilecek durumdadır.Yıllara meydan okuyan bu eserin onarımı gerekmektedir.Yapım tarihi ve yaptıran hakkında bilği edinemedim.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir