Edip Akbayram Kimdir? Hayatı, Albümleri

29 Aralık 1950 yılında Gaziantep’te dünyaya gelen Edip Akbayram, çocukluk yıllarında bir orkestra kurdu ve orkestra ile Pir Sultan’ın, Karacaoğlan’ın deyişleri üzerine yaptıkları besteleri çalıp söyledi.

İlk plağı Kendim Ettim Kendim Buldum’u da lise yıllarında yapan Edip Akbayram’ın ilk plağını çıkardığı grubun adı Siyah Örümcekler’di. Plak da “Siyah Örümcekler-Gaziantep Orkestrası” ve “Edip Akbayram ve Siyah Örümcekler” başlıkları altında iki farklı baskıyla çıktı.

Akbayram’ın Gaziantep’ten sonra Adana ikinci adresi oldu. Adana, Akbayram’ın kurduğu orkestrayla ilk kez sahneye çıktığı kenttir. Edip Akbayram, daha sonra burada “Beyaz Saray” adlı bir gazinoda çalışmaya başladı.

1968 yılında liseyi bitirip İstanbul’a giden Edip Akbayram, üniversite sınavlarına girdi ve diş hekimliğini kazandı. Fakat müzik ağır bastı ve Edip Akbayram, meslekten vazgeçerek kendini müziğe verdi.

1971’de Altın Mikrofon Yarışması’na katılan Edip Akbayram, Aşık Veysel’in bir şiirinden esinlenerek gerçekleştirdiği ilk bestesi olan “Kükredi Çimenler” ile birinci oldu. Akbayram, 1974’te Dostlar Orkestrası’nı kurdu ve Anadolu pop müziğinin önde gelen isimlerinden biri oldu.

“Kara Kuzu”, “Deniz Üstü Köpürür” ve “Garip” adlı 45’liklerle ödüller aldı ve ünü yurt çapında duyulan bir sanatçı olan Edip Akbayram, “Aldırma Gönül” ve “Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz” adlı parçalarıyla satış rekorları kırdı. Altın Plak sahibi olan Edip Akbayram’ın çeşitli kuruluşlar tarafından verilen 250 kadar ödülü mevcuttur.

90’ların ortasından itibaren, özellikle Türküler Yanmaz albümüyle yeni bir çıkış yaptı ve kendi çizgisinde sapmadan yürümeye devam ettiğini gösteren Akbayram, bu albümü Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenlere ithaf etti. Edip Akbayram’ın bu albümde Can Yücel’in, Oktay Rifat’ın, Ahmed Arif’in, Vedat Türkali’nin yapıtlarından bestelediği şarkılar vardı.

Edip Akbayram’ın albümleri: Mayıs, Söyleyemediklerim, Dün ve Bugün 3, Dün ve Bugün 2, 33’üncü, Selam Olsun, İlk Günkü Gibi, Dün ve Bugün, Yıllar, Güzel Günler Göreceğiz, Türküler Yanmaz, Bir Şarkın Olsun Dudaklarında, Unutamadıklarım, Hava Nasıl Oralarda?, Senden Haber Yok, Şahdamar, Özgürlük, Yeni Gelen Güne Türkü, Dostlar 1985, Dostlar 1984, Nice Yıllara Gülüm, Nedir Ne Değildir?, Edip Akbayram,

Edip Akbayram’ın 45’likleri: Kendim Ettim Kendim Buldum – Çiçeklerin Dili (Siyah Örümcekler), Kükredi Çimenler – Boşu Boşuna, Anam Ağlar Başucumda Oturur – Sev Beni Beni, Deniz Üstü Köpürür – Dumanli Dumanli Oy Bizim Eller, Değmen benim Gamlı Yaslı Gönlüme – Yakar İnceden İnceden, İnce İnce Bir Kar Yağar – Dağlar Dağladı Beni,

Garip – Kaşların Karasına, Kolum Nerden Aldın Sen Bu Zinciri – Gam Üstüne Gam Yapılır, Mehmet Emmi – Affetmem Seni, Zalim Zalim – Kahpe Felek, Aldırma Gönül – Sen Açtın Yarayı, Analara Kıymayın Efendiler – Adiloş Bebe, Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz – Gidenlerin Türküsü, Bugün Bizde Bayram Var – Bu Yıl Benim Yeşil Bağım Kurudu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir