Edebiyat Dünyasındaki En Ünlü Yedi Casus

Roman ve hikaye kitaplarında yaşayan karakterlerin büyüsüne hepimiz kapılmışızdır. Sırlar ve entrikalarla dolu bir dünyada, cesaretleri, zekaları ve kurnazlıklarıyla bu kurgusal casuslar ikonik birere figür haline gelmiş durumdalar.

Haber Merkezi / Bu casuslar korumak veya yok etmek için her zaman yeni gizemler ve yüksek riskli hamleler peşindeler. Burada edebiyat dünyasındaki ünlü casuslardan bazılarını sizler için listeledik:

James Bond

İngiliz yazar, gazeteci ve eski deniz istihbarat subayı Ian Fleming, öldürme iznine sahip İngiliz gizli servis ajanı James Bond hakkındaki 12 romanından ve iki kısa öykü koleksiyonundan ilkini, 1953 yılında yazdı.

Sakin, teknoloji dehası ve kadınsı bir erkek olan 007, yedi farklı oyuncunun rol aldığı 25 uzun metrajlı film üreterek küresel bir fenomen haline geldi.

George Smiley

George Smiley, edebiyat tarihinin (elbette James Bond’dan sonra) en ünlü kurgusal casuslarından biri olarak öne çıkıyor. Smiley, sıradan görünümü, geri çekilen saç çizgisi ve üzerinize tam oturmayan takım elbisesiyle temelde James Bond’un tam tersidir. 

“Ölülerin Çağrısı”ndaki ilk çıkışı Smiley’i sıradan bir adam olarak tasvir ediliyor. Smiley, komünist ajanlarla karşılaşmasının yanı sıra İngiliz gizli servisinin ihanetiyle de karşı karşıya kalır.

Kim

Kipling’in hikayesi, heyecan dolu bir hayat yaşayan İngiliz-İrlanda kökenli genç bir yetimin etrafında dönüyor.

Kim, İngiliz Gizli Servisi’ne alınır ve burada İngilizler ile Ruslar arasında Asya’da devam eden ve genellikle ‘Büyük Oyun’ olarak anılan mücadelede önemli bir rol üstlenir.

Kim, manevi rehberi olarak hizmet eden bilge bir Tibet lamasının eşliğinde, düşman ajanlarını bulmak için ülke çapında yolculuklara çıkar. Biraz muzip, hızlı zekalı ve maceraya doğuştan yatkın olan Kim, sıra dışı bir genç casus olduğunu kanıtlar.

Jason Bourne

‘Bir bakıma o hepimizin işleyen bir mikrokozmosu. Yani hepimiz kim olduğumuzu bulmaya çalışıyoruz, değil mi?’ Bourne’un psikiyatristi iç çekiyor.

Çok sayıda kurşun yarasıyla okyanustan kurtulan Bourne, kendi kimliğini ortaya çıkarma arayışındadır. Ancak CIA’in ve ölümcül bir suikastçının amansız takibi işi zorlaştırıyor. Neyse ki Bourne, her koşulda nasıl hayatta kalacağını biliyor.

Birçok dili akıcı bir şekilde konuşabilen ve dövüş sanatlarında olağanüstü derecede iyi eğitim almış olan bu kişi, aynı zamanda, bir casusun somut örneği haline getiren olağanüstü gözlem yeteneklerine de sahiptir.

Cumming

20. yüzyılın başlarında MI6 olarak bilinen Gizli İstihbarat Servisi’nin kuruluşundan hızla geçen Cumming, silinmez bir karakter olarak ortaya çıkıyor. Doğu Hindistan Şirketi’nin kurucusunun torununun torunu olarak ayrıcalıklı bir ailede doğan Cumming, şımarık tavırları olan bir karakterdir.

Cumming’in geçmişinde bacağını kaybetmesiyle sonuçlanan ve tahta protez kullanmasına yol açan bir araba kazası yer alır. Toplantılar sırasında etrafındaki insanları rahatsız etmek için ara sıra bu protez bacağını bıçaklar.

Havana’daki Adamımız

Bir elektrikli süpürge satıcısı, kızının abartılı yaşam tarzını finanse etmek için İngiliz ajanı olmayı kabul eder. Ve MI6’ya verecek tatmin edici veya ilginç bilgileri ortaya çıkaramayınca hikayeler uydurmaya başlar. Hikayeleri gerçek olmaya başladığında değişim ortaya çıkar.

Greene’in son derece esprili gerilim filmi, türün en eğlenceli pasajlarından birine sahiptir; burada İngilizler, dağlardaki bir komünist üssün şemalarını incelerler; bunlar gerçekte ise elektrikli süpürge parçalarının çizimleridir.

MI5’in En Büyük Casus Sorumlusu’ M’de

Henry Hemming, Knight’ın Britanya’nın en iyi casusu olduğuna inanıyor ve ona ‘M’de mümkün olan en iyi casusu sunuyor. Daha önce birçok kez başarısız olan Knight, gerçek yeteneğini İngiliz Gizli Servisi’ne katıldıktan sonra ortaya çıkarır.

Birleşik Krallık’taki komünist hücrelere sızma konusunda çok iyi bir iş çıkarır ve işi bitirmek için kadın casusları kullanma konusunda da en iyisidir.

Knight’ın menajeri Olga Gray (‘Bayan X’), çok fazla zarar vermeden önce meşhur Woolwich Arsenal Casus Yüzüğünü açığa çıkarır. Knight ve kadın casusları büyüleyici karakterler ve hikaye hızlı bir şekilde ilerler.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir