Denizli: Yazır Çarşı Camii

Yazır Çarşı Camii; Denizli’nin Acıpayam İlçesi, Yazır (Kasabası) Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yazıroğullarından Hacı Ömer Efendi tarafından yapılan camii; geniş bir avlu içinde yer alır. Yapının planı mihrap aksında kareye yakın dikdörtgendir. İki sıra halinde beşerden on ahşap sütunla üç sahına ayrılmıştır. Malzeme bakımından “Bağdadi-Ahşap” tekniği ile inşa edilmiştir.

Taşıyıcı özellikleri açısından 13.yy Selçuklu camilerine benzer. Caminin pencereleri iki sıra halindedir. Ahşap mahfili güneye doğru üç çıkıntı yapmaktadır. Niş şeklindeki mihrabı üç sıra alçı mukarnaslıdır. Minber stilize bitki motifleriyle süslenmiştir. Son cemaat yeri düz ahşap çatılıdır. Duvarları içeride “Kıtık Harcı” ile dışta ise kireç harcı ile sıvanmıştır. Camii süsleme bakımından oldukça zengin özellik taşır.

Duvar boydan boya panolar halinde çeşitli renkli resimlerle bezenmiştir. Bu resimlerin konuları arasında; vazo içindeki bitki ve çiçekler, avlu içinde camii, bir kap içinde ve boşlukta meyve resimleridir. Ayrıca yazıda süs unsuru olarak kullanılmıştır. Camiinin düz ahşap tavanı stilize bitki motifleriyle süslenmiştir. 1968 yılında çatı yapılmıştır. Minaresi yeniden inşa edilmiştir. Dış duvar sıvaları yenilenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir