Denizli: Kızılcabölük, Dere Camii

Dere Camii; Denizli’nin Tavas İlçesi, Kızılcabölük (Kasabası) Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür. 

Cami, kare planlı, dıştan kiremit kaplı, kırma bir çatı ile örtülüdür. İçten ahşap tavanlıdır. Güney, kuzey ve doğu cephede iki sıra halinde, batıda ise bir tek yerleştirilmiş basit dikdörtgen açıklık şeklinde düzenlenmiş, ahşap doğramalı pencerelerle aydınlanmaktadır.

Yapının çatısı dışa taşarak geniş saçaklar oluşturmuştur. Son cemaat mahalli sonradan örülerek kapatılmıştır. Bahçe içindeki yapının kuzey cephesi avluya bakmaktadır. Diğer cephelerden yol geçmektedir. Harime son cemaat içindeki ahşap iki kanatlı kapıdan girilmektedir. Ahşap kapı kanatları, içleri işli dikdörtgen panolardan oluşmuştur. Ahşap kadınlar mahfili iki katlı olup, ahşap direkler ile taşınmaktadır.

Ahşap direkler birbirine kemerler ile bağlanmaktadır. Yığma tarzda inşa edilen yapı, içten ve dıştan sıvalıdır. Bu nedenle malzeme belirlenememiştir. Kuzey cephede alt sıradaki pencereler içten basık kemerlidir. Yeni yapılmış olan minare taş malzeme ile inşa edilmiş, camiye göre oldukça yüksektir. Silindirik gövdelidir. Şerefe altı süslüdür. Konik bir külahla örtülüdür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir