Denizli: Hasan Fevzi Efendi Camii ve Türbesi

Hasan Fevzi Efendi Cami ve Türbesi; Denizli’nin Pamukklae İlçesi, Kuşpınar Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Cami kare planlı olup, taşıyıcı unsurları ve saçakları kagir olarak inşa edilmiştir. Türbe ile camii aynı çatı altındadır. Dış cephelerdeki pencerelerin dış kenar süsleri cami ve türbenin iç kapıları ile son cemaat yerinde alt ve üst katta görülen kemerli geçişler orijinal yapıya ait kısımlardır. Şimdiki örtüsü semerdan şeklinde, Marsilya tipi kiremitle örtülüdür. Tavan düz ahşap olarak yapılmıştır.

Cami bugünkü yeni kitabesinden anlaşıldığına göre 1872 yılında inşa edilmiştir. Tüm taşıyıcı unsurları ile saçak kısımları kagir olarak yapıldığı sonradan sıva ile kaplandığı anlaşılmıştır. Kare planlı olan yapının bünyesi içinde cami ve türbe bulunmaktadır.

Kuzey Cephesi: Cami ve türbenin dış girişleri bulunmaktadır. Sonradan ilave edildiği saptanan bu kısmında ayrıca sağ ve solda yarım daire kemerli iki pencere, cami girişinin üzerinde kitabesi, üst katta bir adedi geniş olmak üzere üst kısımları kemerli , kenarları kısa silmelerle süslü 7 pencere yapılmıştır. Saçak diğer cephelerde olduğu gibi kademeli olarak dışa doğru genişleyen kalın silme tarzında inşa edilmiştir.

Doğu Cephesi: Alt katta kenarları düz 2, üstte 7 adet kemerli ve kenarları kısa silmelerle süslü dar pencere vardır.

Güney Cephesi: Alt katta kenarları düz kalın silme ile çevrili 4 adet pencere, üst katta kemerli ve kenarları kısa silmelerle süslü 5 pencere ile cami tarafında büyük kemerli, kenarları düz silmeyle çevrili geniş bir pencere vardır.

Son cemaat yeri 3 m. kadar ilave yapılmak suretiyle genişletilmiştir.  Kubbe örtüsü kaldırılarak kiremit örtülü ahşap çatı yapılmıştır. Cami ile türbe arsındaki kemerler kapatılmıştır. Taş duvarların üzeri içte ve dışta sıva ile kapatılmıştır.  Müezzin mahfili , mihrap, minber ve vaiz kürsüsü sonradan yapılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir