Denizli: Çıtak Köprüsü

Çıtak Köprüsü: Denizli’nin Çivril İlçesi, Çıtak Kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Kasaba merkezine 2 km uzaklıktadır.

Denizli Çivril yolu üzerinde Büyük Menderes Nehri üzerinde yapılmış olan bu köprünün kitabesi günümüze gelememiştir. Bu nedenle de yapım tarihi ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Yapı üslubundan XVII. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.

Köprü 62.10 metre uzunluğunda, 3.50 metre enindedir. Dört gözlü olan köprünün kemerleri oldukça basıktır. Yapımında düzgün kesme taş kullanılmıştır. Tampon duvarları kireç harçlı, moloz taşla örülmüştür. Köprünün selyaranları yıpranmış ve yıkılmıştır. Ayrıca korkuluklarından da günümüze herhangi bir iz gelmemiştir.

Moloz taş ve devşirme malzeme ile yapılan köprü 5 gözlüdür. Köprünün orta kemeri bugün tamamen yıkılmış durumdadır. Daha önce yıkılan kuzeydeki ilk kemer, serbest formda betonarme olarak onarılmıştır. Selyaranlarının yüksekliği ile dikkat çeken köprü çeşitli tarihlerde onarım görmüştür. Günümüzde kullanılmayan Çıtak Köprüsü için restorasyon çalışmalarına başlanmış durumdadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir