Denge Bozukluğu Patofizyolojisi

Denge bozuklukları, enfeksiyon epizodları, yaralanmalar, iç kulağa veya beyne giden kan akışı sorunları olabilen çeşitli olaylardan kaynaklanır. Kulaklar, dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç ayırt edilebilir kısma ayrılır. Dış kulak, ses dalgalarını kulak zarına getiren kepçeden oluşur.

Haber Merkezi / Orta kulak, ses dalgasını yükselterek iç kulağa iletir. İç kulakta labirent adı verilen bir organ bulunur. İç kulakta iki ana organ vardır; koklea veya kabuk şeklindeki işitme organı ve yarım daire kanalları veya denge organları.

Yarım daire kanalları, normal dengeyi korumak için kemiklerin ve eklemlerin hissinin yanı sıra gözlerle (gördükleri) koordine etmek için çalışır.

İç kulak gözlerden gelen sinyallerle koordine olduğunda buna vestibülo-oküler refleks (VOR) denir. İç kulak, vücudun konumu hakkında bir fikir vermek için bu çevresel organlardan da sinyaller alan beyne sinyaller gönderir. Bu dengenin korunmasına yardımcı olur.

Yarım daire kanalları, üç farklı dik açıyla yerleştirilmiş üç tüptür. Uçlarında bir ampul var. Bunlara üst, arka ve yatay kanallar denir. Kanallar bir noktada birleşir ve bu da kokleaya yakındır. Bunlar bir sıvı ile doldurulur. Vücut veya kafa hareket ettikçe bu sıvı da hareket eder.

Kanalların uçlarındaki ampuller, küçük kıl benzeri yapılar içerir. Başın dönmesi, jöle benzeri kupulada gömülü olan tüy hücrelerinin üst kısmının hareketine yol açan sıvının hareketine neden olur.

Otolit denilen kesecik ve kese adı verilen iki organ daha vardır. Bunlar doğrusal ivmeyi veya düz bir çizgideki hareketi algılar. Kıllar yer değiştirdiğinde sinirler aracılığıyla beyne sinyaller gönderir ve vücut kendini ona göre düzeltir veya dengeler.

Denge bozukluklarının patofizyolojisi

Akut bir denge hissi kaybı, kısmi veya tam olabilir. Viral enfeksiyonlardan veya beynin veya iç kulağın hayati yapılarının yaralanmasından kaynaklanabilir.

İyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) durumunda, kalsiyum karbonat kristalleri normal konumlarından çıkar ve kafa hareket ettirildiğinde iç kulağın yarım daire kanallarından birine hareket eder. Vücut pozisyonundaki değişikliklerle birlikte hareketlerin yanlış kaydı vardır ve bu, yoğun bir vertigo epizodunu tetikleyebilir.

Merkezi sinir sistemi yaralanmalarına kafa travması veya kan dolaşımının bozulması neden olabilir. Bu baş dönmesi, vertigo ve dengesizliğe yol açar.

Yaşla birlikte, denge problemlerine yol açan denge sisteminde bir bozulma olur. Artrit ve eklem ağrısı gibi fiziksel engeller de soruna katkıda bulunur.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir