Cumhurbaşkanı Ve Milletvekili Seçim Takvimi Resmi Gazete’de

Resmi Gazete’de yayınlanan seçim takvimine göre, cumhurbaşkanı adayları 14 Mayıs’ta yani ilk turda yeterli oyu alamazlarsa, ikinci tur seçim 28 Mayıs’ta yapılacak.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 20 Mayıs Cumartesi günü başlayacak, 24 Mayıs Çarşamba günü sona erecek.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 14 Mayıs cumhurbaşkanı seçimi ve 28’inci dönem milletvekili seçimleri için hazırladığı takvim, Resmi Gazete’de yayımlandı. Seçim takvimi şöyle:

18 Mart: Seçim takviminin başlangıç tarihi
20 Mart: Seçmen listeleri askıya çıkarılacak
24 Mart: İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin genel başkanlarının imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü YSK’ya teslim etmeleri için son gün

31 Mart: Cumhurbaşkanı aday listesi Resmi Gazete’de yayınlanarak kesinleşecek. Cumhurbaşkanı seçimi için propaganda dönemi başlayacak
2 Nisan: Seçmen listeleri askıdan indirilecek. Askıdaki listelere yapılacak itirazlar 3 Nisan günü karara bağlanacak.
12 Nisan: Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri kesinleşerek, seçmenlerin oy kullanacağı yer ile sandıklar belirlenecek

19 Nisan: Milletvekili aday listeleri Resmi Gazete’de yayımlanarak kesinleşecek
27 Nisan: Gümrük kapıları ve yurt dışında oy verme işlemi başlayacak
9 Mayıs: Yurt dışında oy verme işlemi sona erecek
13 Mayıs: Seçim propagandası sona erecek

Cumhurbaşkanı adayları ilk turda yeterli oyu alamazlarsa, ikinci tur seçim 28 Mayıs’ta yapılacak. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 20 Mayıs Cumartesi günü başlayacak, 24 Mayıs Çarşamba günü sona erecek.

Depremzedeler için takvim nasıl işleyecek?

İçişleri Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya göre, 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde kayıtlı ancak şu an başka kentlerde ikamet eden vatandaşlar, 17 Mart 23:59’a kadar e-devlet üzerinden adres bilgilerini güncelleyebilecek.

İçişleri Bakanı Soylu 11 Mart’ta yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Bugün ayın 11’i, bugün sabahtan itibaren depremzede vatandaşlarımız eğer bir başka vilayete taşınmış iseler ve eğer bugüne kadar kayıtlarını almamış iseler, e-Devlet üzerinden, ilgili nüfus idareleri üzerinden yani Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğünün il ve ilçe nüfus müdürlükleri üzerinden, aynı zamanda buralarda bulunan nüfusmatikler üzerinden kendi kayıtlarını şu anda taşınmış bulundukları yerlere alabilirler.

Bunu hangi tarihe kadar alabilirler? Ayın 17’si saat 23.59’a kadar bunu gerçekleştirebilirler. Peki 18’i 00.00’dan itibaren ne olur, eğer bir uzatılma söz konusu olmazsa seçimlerde oy kullanabilmek için geçmiş seçimlerde olduğu gibi YSK inisiyatifine geçtiği cihetiyle o tarihten itibaren yapacakları şey, ilçe seçim kurullarına müracaat etmektir.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir