Çorum: Baltacı Mehmet Paşa Çeşmesi

Baltacı Mehmet Paşa Çeşmesi; Çorum’un Osmancık İlçesi, Ulu Cami Mahallesi, Ulu Cami Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Baltacı Mehmet Paşa’nın sadrazamlığı sırasında 1705 yılında yaptırdığı dört çeşmeden biridir. Batıya bakan ön yüzünde beyaz mermerden, üç sütun üzerine 18 mısralık bir kitabesi vardır.

Osmanlı döneminde şehrin yetiştirdiği önemli bir şahsiyet de Baltacı Mehmet Paşa’dır. Osmancık’ ta 1659/60’da doğduğu kabul edilen Paşa, İstanbul’a Saray’a alınmış Saray içinde ve Taşra’da çeşitli görevlerde bulunmuş, kaptan-i deryalık makamından sonra 1704-6’da ilk kez, 1710-11’de ikinci kez sadrazamlık yapmıştır.

Sadrazamlığı döneminde 1711’de Prut Savaşı ve Antlaşması olmuş, 1712’de sürüldüğü Limmi Adasında ölmüştür (Anonim 1999: 154). tarihçiler tarafından kişiliği iyi huylu kabul edilerek mesleğinde başarılı bulunur.

Paşa, 18. yüzyıl başına kadar halkın genelde nehirden sağladığı suyla ihtiyacını karşıladığını düşünerek, kente borularla su getirtmiş ve bu suları farklı yerlere inşa ettirdiği dört çeşmeyle dağıtmıştır. Günümüze bu çeşmelerden sadece ikisi ulaşmıştır. Bu çeşmelerden birinin üzerindeki ortak kitabeye göre 1117 M./1705 M. tarihi dikkati çeker.

Sonuçta Osmancık, nehrin, ormanların ve pirinç tarlalarının yani doğasının güzelliğinin yanı sıra, yetiştirdiği önemli devlet ve din adamlarıyla da tarihte iz bırakan bir kent olmuştur. Bu özelliklerini geniş kitlelere duyurarak insanların gelip gezmesini, bir iç turizm yaratılmasını sağlamak görevi ise tüm Osmancıklılara ve kente ilgi duyan Osmancık kenti dostlarına düşmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir