Çocukluklarda Enfeksiyonlar

Küçük çocukları yaygın olarak etkileyen birçok viral ve bakteriyel enfeksiyon vardır. Bunların her biri, onları ayıran belirli semptomlar ve bunların yönetimine yönelik öneriler ile karakterize edilir.

Haber Merkezi / En belirgin çocukluk çağı enfeksiyonlarının birçoğu aşağıda daha ayrıntılı olarak ele alınmaktadır.

Suçiçeği

Suçiçeği , sonunda kabaran ve kabuklanan pembe lekeler olarak başlayan bir döküntü ile karakterize viral bir enfeksiyondur. Döküntü çok kaşıntılı olabilir ve enfeksiyona burun akıntısı ve ateş gibi diğer semptomlar eşlik edebilir.

Suçiçeği olan çocuklar, döküntülerin ilk belirtisinden kabarcıklar kabuklanana kadar 5 gün boyunca evde tutulmalıdır. Suçiçeği aşı ile de önlenebilir.

Konjonktivit

Konjonktivit, genellikle çocukları etkileyen gözlerdeki konjonktiva enfeksiyonudur. Genellikle gözlerin kızarmasına ve kaşınmasına neden olur. Göz kapakları, özellikle çocuk sabah uyandığında da birbirine yapışabilir.

Konjonktivitli çocuklar, enfeksiyonu diğer çocuklara bulaştırabileceğinden, gözlerinden akıntı olduğu sürece evde tutulmalıdır. Ellerin düzenli olarak yıkanması ve havlu gibi kişisel hijyen ürünlerinin paylaşılmaması da önerilir.

Gastroenterit

Gastroenterit, mide bulantısı, kusma, ishal, ateş ve baş ağrısı gibi semptomlara yol açabilen gastrointestinal sistemin yaygın bir enfeksiyonudur.

Enfeksiyonun diğer çocuklara yayılmasını önlemek için, çocuklar son kusma veya ishal nöbetinden sonra en az 24 saat evde kalmalı ve tuvaleti kullandıktan ve yiyecekleri elledikten sonra ellerini iyice yıkamaya özen göstermelidir.

Kızamıkçık

Alman Kızamığı olarak da bilinen kızamıkçık, ciltte geçici pembe döküntüye ek olarak, burun akıntısı ve hafif ateş gibi çocuklarda soğuk algınlığına benzer semptomlara neden olan çoğu durumda nispeten hafif bir enfeksiyondur.

Bununla birlikte, hamile bir kadın etkilenirse doğum kusurlarına neden olma potansiyeli vardır ve bu nedenle küçük çocukları olan anne adayları enfeksiyona karşı dikkatli olmalıdır. Tüm küçük çocuklara ve hamile kalmayı planlayan kadınlara aşı önerilir.

El ayak ve ağız hastalıkları

Enfeksiyonu diğer çocuklara bulaştırmamak için, etkilenen çocuklar kabarcıklar kuruyana kadar evde kalmalı ve etkilenen bölgelere dokunduktan ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerini dikkatlice yıkamalıdır.

Okul yaraları

İmpetigo olarak da bilinen okul yaraları, genellikle okul çağındaki çocukları etkileyen bir enfeksiyondur. Yüzde, ellerde ve kafa derisinde küçük, kırmızı lekelerin ortaya çıkmasıyla karakterizedir, bunlar sonunda kabuklanır ve irin dolu kabarcıklara dönüşür.

Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için, etkilenen çocuklar antibiyotik tedavisi başlayana ve yaralar uygun pansumanla kaplanana kadar evde kalmalıdır.

Grip

Grip, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde yaygın bir enfeksiyondur. Belirtiler arasında burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, kas ağrıları ve baş ağrısı sayılabilir.

Etkilenen çocuklar kendilerini daha iyi hissedene kadar evde kalmalıdır. Elleri dikkatlice yıkamak, enfeksiyonun başkalarına yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Kızamık

Kızamık, yüzde ve vücutta kırmızı lekeli bir döküntü ile karakterizedir ve yorgunluk, burun akıntısı, öksürük ve ateş gibi diğer semptomlarla ilişkilidir.

Kızamıklı çocuklar, döküntü ilk ortaya çıktıktan sonra en az 4 gün evde tutulmalıdır. Enfeksiyonu önlemek için aşılama da mevcuttur.

Menigokokal hastalık

Meningokok hastalığı, ani bir ateş ve baş ağrısı, yorgunluk, deri döküntüsü, boyun sertliği, bulantı ve kusma gibi diğer semptomları içerir.

Bir çocuk bu semptomları aniden geliştirirse, zamanında antibiyotik tedavisi gerektiğinden derhal tıbbi yardım almalıdır. Enfeksiyonu önlemek için aşılama da mevcuttur.

Kabakulak

Kabakulakların karakteristik belirtileri arasında çene çevresindeki şişmiş veya hassas bezler ve ateş bulunur.

Kabakulak hastalığından etkilenen çocuklar, enfeksiyonun başkalarına yayılmasını önlemek için şişlik başladıktan sonra 9 gün boyunca evde tutulmalıdır. Çocuklar için de aşılama mevcuttur.

Kızıl

Scarlet ateşi, boğaz ağrısı, ateş ve kusma gibi ani başlayan semptomlarla kendini gösterir. 1-2 gün sonra kızarıklık oluşur.

Etkilenen çocuklar, kendilerini daha iyi hissettiklerinde tedaviye başladıktan sonra en az 24 saat evde tutulmalıdır.

Boğmaca

Boğmaca genellikle burun akıntısı olan soğuk algınlığına benzer semptomlarla başlar, ancak çocuk nefes alırken karakteristik boğmaca sesiyle devam eden öksürük, belirgin bir semptomdur. Bazı çocuklar da kusma yaşayabilir.

Etkilenen çocuklar, enfeksiyon için antibiyotik tedavisinin ilk dozundan sonra 5 gün boyunca evde kalmalıdır. Küçük çocuklarda enfeksiyonu önlemek için aşılama da önerilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir