Ceviz Ağacı’na ABD’den En İyi Film Ödülü

Başrollerinde Serdar Orçin, Sezin Akbaşoğulları, Kübra Kip, Mert Yavuzcan, Şebnem Dilligil ve Rıza Akın’ın yer aldığı Faysal Soysal’ın Ceviz Ağacı filmi ABD’de sinemaseverlerin karşısına çıktı. 

14. Hamilton New York Film Festivali’nde açılış filmi olarak gösterilen film, festivalde ‘En İyi Film’ ödülüne değer görüldü.

Bir çocukluk travması üzerinden hem bireysel hafızaya hem de 12 Eylül göndermeleri ile toplumsal hafızamıza odaklanan yapım, darbeden sonra intihar eden bir gardiyanın oğlu olan yazar Hayati’nin yaşamını ele alıyor.  

Hayati’nin sessizliğinde, entelektüel birikiminde, babasının da muzdarip olduğu eylemsizliğinde ve asıl derdi olan suçluluğunda Oğuz Atay’ın karakterlerinin izlerini görmek de mümkün.

Film üzerine daha önce söyleşi yaptığımız Faysal Soysal filmin yazım ve beyaz perdeye aktarım sürecini şu sözlerle anlatmıştı:

“Senaryonun yazım süreci dört yıl sürdü. Bir sahaf dostumdan Edebiyatta Caniler adlı kitap bulmuştum. Orada W.Herzog’un Woyzeck karakterine benzeyen bir karakter çok ilgimi çekmişti. ‘Bir insan karısını neden öldürür?’ sorusu kafamı kurcalamaya başladı. Ancak gittikçe “Karısını öldürmediği halde öldürmekten suçlu bulunabilir” cümlesi bana daha ilginç geldi.

Daha da ileri giderek “Peki eğer ortada şahit yoksa bu adam kendini nasıl savunur ya da şahit olmadığı için durumu üstlenerek ataerkil bir toplumda kendine özel bir konum yakalamak isteyebilir mi?” gibi düşünceler ile Dostoyevski’nin İvan Karamazov’una yakınlaşmaya başladım. Yani karısını öldürmeyi arzulayan ama cesaret edemeyen silik bir karakter.

Statü elde etmek için de başta cinayeti üstlensin ama zaman geçtikte naif ve zayıf karakterinden dolayı bunun vicdanına getirdiği yük altında ezilerek kendini suçlu görsün.”

Toplam 18 ödül

ABD’deki festivallerden beşinci ödülünü alan film, 27. Adana Film Festivali, Torino Underground Film Festivali, Balkan Panorama Film Festivali, 6. Londra Şehir Ödülleri Festivali’nin aralarında olduğu çok sayıda festivalden ödülle döndü. Film, yurt dışındaki festivallerden toplam 18 ödüle layık görüldü.

Ceviz Ağacı gelecek aylarda İran ve Almanya’da da vizyona girecek.

Film Hakkında

“Birçok açıdan silik ve pasif bir karakteri olan edebiyat öğretmeni Hayati’yi eşi terk eder. Bir süre sonra ataerkil özellikteki kasabada kimliği belirlenemeyen bir kadın cesedi bulunur. Hayati cesedin karısına ait olduğunu iddia edip başkasının işlediği cinayeti üstlenir. Peki ama işlemediği bir cinayeti neden üstlenir insan?

Film bu sorunun peşinde insanın en saklı, en gölgede kalmış, derin taraflarını aydınlatmaya çalışırken tutunamayış, erkek şiddeti, edebiyat, tutkular ve pişmanlıklar gibi uğraklarıyla dünya yüzünde şerefli bir insan olmanın imkânını sorguluyor.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir