Cemâlnur Sargut Kimdir? Hayatı, Eserleri

3 Kasım 1952 yılında İstanbul’da mutasavvıf bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen Cemâlnur Sargut, Tasavvuf ve İslâm hakkındaki araştırma ve incelemeleri ile tanınmıştır. Nefes Yayınevi’nin ve Kerim Vakfı’nın kurucusu, Türk Kadınları Kültür Derneği’nin İstanbul şubesi başkanıdır.

Cemâlnur Sargut, üniversite eğitimini kimya mühendisliğinde tamamladıktan sonra kimya öğretmeni olarak görev yapmıştır. Otuz yılı aşkın süredir tasavvuf alanında yurt içi ve yurt dışında çok yönlü çalışmalar yapmaktadır.

Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) çatısı altında bir çok uluslararası sempozyum, Dost İslâm’a Hizmet Ödülleri ve İslâm araştırmalarına yönelik girişime öncülük etmiştir. North Carolina Üniversitesi Dini Etütler Bölümünde (2009) ve Pekin Üniversitesi İleri Beşeri Bilimler Enstitüsünde (2011) “Kenan Rifai Distinguished Professorship on Islamic Studies” kürsülerinin ve 2015 yılında Kyoto Üniversitesi’nde Kenan Rifai Tasavvuf Araştırmaları Merkezinin kurulmasını sağlamıştır.

Cemalnur Sargut tasavvuf alanına yönelik çalışmaları desteklemek ve üniversitelerde tasavvufun çalışma zeminini artırmak amacıyla 2013 yılında Kerim Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfını kurmuştur. Bu girişimle birlikte Üsküdar Üniversitesi kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’la güç birliği yaparak, 2014 yılında Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünü kurmuşlardır. Yayınlanmış 30’a yakın eseri Kur’ân-ı Kerîm üzerine büyük mutasavvıfların yorumlarına dayalı çalışmaları ve Fusûsu’l Hikem şerhleri üzerine yoğunlaşmıştır.

İstanbul’da 20 yılı aşkın süredir halka açık Mesnevi ve Fusûsu’l Hikem sohbetleri yapmaktadır. Almanya, Amerika, Hindistan gibi ülkelerde İslam Tasavvufu alanında  düzenli olarak seminerler vermektedir. Halen Üsküdar Üniversitesi Rektör danışmanı olarak görev yapmakta ve Üsküdar Üniversitesinde dersler vermektedir.

Cemalnur Sargut’un eserleri:

Mülk Suresi, Allah’ıma Sefere Çıktım, Kenan Rifâî ile Aşka Yolculuk, Dinle, Aşktan Dinle, Ey İnsan (Yasîn Sûresi Şerhi), Bakara (Bakara Sûresi ilk 10 Ayetin Şerhi), Bakara II (Bakara Sûresi 11-29 arasındaki Ayetlerin Şerhi), Bakara III (İnsan-ı Kamil’in Hakikati), Hz. Âdem (Füsusu’l Hikem Şerhi), Hz. Şit (Füsusu’l Hikem Şerhi), Hz. Nuh (Füsusu’l Hikem Şerhi), Hz. İdris (Füsusu’l Hikem Şerhi), Sâmiha Ayverdi ile Sırra Yolculuk, Peygambere Sevdirilen Kadın,

Kâbe’nin Hakîkati, Osmanlı Padişahlarında Peygamber Sevgisi, Can-ı Candır Hz. Ahmed Muhammed Mustafa, Hz. Meryem – Yaratılış Sırrı (Meryem Sûresi 1-15 arasındaki Ayetlerin Şerhi), Sohbetler, Ayetü’l Kürsi, Peygamber Sevgisi, Yaratılış Sırrı

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir