Cannes’da “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü” Merve Dizdar’a

76. Uluslararası Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, yönetmenliğini Nuri Bilge Ceylan’ın yaptığı “Kuru Otlar Üstüne” filmimdeki “Nuray” karakterine can veren Merve Dizdar’ın oldu.

Haber Merkezi / Ödül konuşmasında filmdeki “Nuray” karakterine vurgu yapan Merve Dizdar, “Bu ödülü kendine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerime ve Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum” dedi.

Merve Dizdar, Türkçe yaptığı konuşmasında, “Filmde canlandırdığım Nuray karakteri, inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele veren ve bu uğurda bedeller ödemek zorunda bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim, ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak, Nuray’ın ve Nuray’ların duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor.

Bu ödülü Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için ve bu ödülü, kendisine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerim ve Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum” ifadelerini kullandı.

Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği film, Türkiye’nin ücra bir köyünde zorunlu hizmetini bitiren ve başka bir öğretmen olan Nuray (Merve Dizdar) ile karşılaşana kadar ayrılabileceğine dair umudunu yitiren genç resim öğretmeni Samet’i (Deniz Celiloğlu) konu alıyor.

Merve Dizdar kimdir?

Merve Dizdar, 25 Haziran 1986 tarihinde İzmir’de doğdu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi oyunculuk Bölümü’nden mezun olan Dizdar, Kadir Has Üniversitesi’nde ileri oyunculuk programında yüksek lisans yaptı.

Dizdar, tiyatro kariyerine Semaver Kumpanya ile başladı ve Craft Tiyatro’da devam etti.

İlk sinema deneyimini “Bir Ses Böler Geceyi” filminde Cem Davran ile yaşayan Dizdar; “Kavak Yelleri”, “Geniş Aile”, “Bir Yastıkta”, “Doksanlar”, “Çılgın Dershane Üniversite”de, “Beş Kardeş” ve “Masumlar Apartmanı” dizilerinde rol aldı.

Halen “Ömer” dizinde oynayan Dizdar ayrıca TRT ÇOCUK kanalında “Arkadaşım Bıdı” ve “23 Nisan Şenliğe Doğru” adlı çocuk programlarının sunuculuğunu üstlenmişti.

Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü ise Fransız kadın yönetmen Justine Triet’nin “Anatomy of a Fall” (Bir Düşüşün Anatomisi) adlı yapımına verildi. Triet, Cannes’da en iyi film ödülüne verilen Altın Palmiye’yi alan üçüncü kadın yönetmen oldu.

1993 yılında Jane Campion, “The Piano” ile Altın Palmiye’ye layık görülmüş, 2021’deyse Fransız yönetmen Julia Ducournau, “Titane” adlı filmiyle aynı ödülü almıştı.

Bu yıl en iyi erkek oyuncu ödülüyse Alman yönetmen Wim Wenders’in “Perfect Days” (Kusursuz Günler) adlı filminde rol alan Japon oyuncu Koji Yakusho’ya verildi. Film, gündelik yaşamın ayrıntılarından keyif alan bir tuvalet temizlikçisini konu alıyor.

76. Cannes Film Festivali’nde ödül alanlar

Altın Palmiye: Anatomie d’Une Chute (Yönetmen: Justine Triet)

Jüri Büyük Ödülü: The Zone of Interest / (Yönetmen: Jonathan Glazer)

En İyi Yönetmen: Trần Anh Hùng / The Pot-au-Feu (La Passion de Dodin Bouffant)

Jüri Ödülü: Fallen Leaves (Yönetmen: Aki Kaurismäki)

En İyi Senaryo: Sakomoto / Monster (Yönetmen: Kore-Eda Hirokazu)

En İyi Kadın Oyuncu: Merve Dizdar (Kuru Otlar Üstüne/Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan)

En İyi Erkek Oyuncu: Koji Yakusho (Perfect Days/ Yönetmen: Wim Wenders)

En İyi İlk Film (Camere D’or): Inside the Yellow Cocoon Shell (Yönetmen: Thien An Pham)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir