Bursa: Hünkar Köşkü Müzesi

Hünkar Köşkü Müzesi; Bursa’nın Yıldırım İlçesi, Mollaarap Mahallesi, Köşk Caddesi, 4. Vakıf Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Hünkar Köşkü Müzesi, Uludağ’ın eteklerinde, Temenyeri’nde, Abdülmecit devrinde av köşkü olması için yapılmıştır. Köşk, 1859 yılında inşa edilmiştir. Abdülaziz ve V. Mehmed (Sultan Reşad) de köşkte konaklamışlardır. Köşke gelenler arasında Mustafa Kemal Atatürk’te bulunmaktadır.

Atatürk, resmi ziyaretlerinin de dışında köşkte dört defa konaklamıştır. Mimarisi Fransız ampir üslubunda yapılmış olan köşkün içindeki süslemeler, 19. yüzyıl özelliklerini taşımaktadır. Tavan kalem işi süslemeleri, Bursa seyir panaromasına hakim bahçesi, dönemi yansıtan orjinal eşyaları ve Atatürk Odası ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

İki katlı zarif bir yapıya sahip olan Hünkar Köşk’ünün bahçesinde, cephesi Kütahya Çinileri ile kaplanmış bir çeşme vardır. Sıvanmış duvarları ahşap çatkılı ve ince çıtalarla kaplı olan köşkte, bekçi ve danışma odası ile bir de garaj yer almaktadır. 2003 yılında açılan müze, Atatürk’ün de ziyaret ettiği bir yer olduğu için Atatürk Köşkü ve Cumhuriyet Köşkü olarak da anılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir