Bursa: Hamzabey Camii

Hamzabey Camii; Bursa’nın Osmangazi İlçesi, Hamzabey Mahallesi, Kaplıca Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Çelebi Sultan Mehmet’in baş vezirliğini yapan, Fatih Sultan Mehmet’in elçisi olarak gittiği Romanya’da şehit olan Hazma bey tarafından yaptırılmıştır. Fatih devrinde mescit olarak yapılmış, 1614 yılında kazasker Muallim Zade Ahmet Efendi tarafından minber konulması ile camiye dönüştürülmüştür.

1826 ve 1854 yıllarında meydana gelen depremler nedeniyle tamirat görmüş, Fatih devrinde Bursa’da yapılan eserlerin en büyüğü ve en önemli külliyesidir. Medresesi ve imareti bugün mevcut değildir. Caminin duvarları üç sıra tuğla, bir sıra taş örülmüş; taş aralarına dikey tek tuğla konmuştur. Büyük kubbe kasnağı tuğladan, kanat kubbelerinin kasnakları; duvarlarda olduğu gibi taş aralarına ikişer, üçer dikey tuğla yerleştirilerek örülmüştür.

Güney duvarındaki pencere kemerleri testere dişi formunda, tuğla malzeme ile yapılmıştır. Duvarlar üç, kubbeler iki sıra kirpi saçaklıdır. Kaidesi üç sıra tuğla, bir sıra kesme taş ile örgülü olan minareye son cemaat yerinin doğusundaki yer alan bir kapıdan çıkılmaktadır. Üçgen satıhlarla, silindirik tuğla gövdeye geçişin sağladığı minare, sonradan camiye eklenmiş ve kaideden şerefeye kadar tamir edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir